Краставите жаби могат да хващат по-голяма от тях плячка

Тайната им е в голямата залепваща сила

Краставите жаби могат да хващат по-голяма от тях плячка благодарение на езика си, който повдига тегло, надхвърлящо три пъти тяхното, съобщи Би Би Си.

Тайната им е в голямата залепваща сила на езика им и в голямата бързина - правят го за хилядни от секундата.

Учените от универистета на Кил в Германия сложиха жаба пред стъкло и я изкушиха с апетитен щурец. Така измериха подемната сила на езика й. Учените установиха, че той е като лепенка. Подемната сила на жабешкия език е толкова по-голяма, колкото по-кратък е контактът. Тогава остава и по-малко слюнка върху стъклото. Обикновено подемната сила е по-голяма от теглото на самата жаба, а при един млад екземпляр е три пъти колкото него.

"За пръв път измерихме колко добре залепва езикът на жабата" - каза д-р Клайнтайх. Той е в екип, който изучава биологични адхезиви, като стъпалата на геконите и бръмбарите, за да бъдат създадени нови залепващи покрития.

Интересно е и как езикът на жабата се отлепва от стъклото. Буквално се виждат нишки между него и повърхността, точно като при здрава лепенка.

Южноафриканската крастава жаба е особено известна със способността си да улавя животни, които обикновено са наполовина колкото нея.