Храненето на работното място трябва да бъде пълноценно

Много от хората са подложени на стрес

Често хората са твърде заети по време на работния ден, ето защо се хранят нередовно, бързо и нездравословно. Така много от нас, поради интензивна умствена работа, съчетана с напрежение и стрес, сме застрашени от поява на редица съвременни болести.

Храненето на работното място трябва да бъде пълноценно, защото именно в офиса прекарваме по-голямата част от времето си. За да имаме енергия и да сме трудоспособни, е необходимо да подбираме продукти с голяма хранителна плътност. Белтъците трябва да бъдат в количествата, осигуряващи не по-малко от 10% от необходимата енергия. Млякото и млечните продукти трябва да бъдат един от основните източници на пълноценни белтъци.

Режимът на хранене на хората, заети с умствен труд е правилно да бъде 4-кратен: първа закуска – 20-25%, обяд – 40% следобедна закуска – 10% и вечеря 25-30% от енергийната стойност на дневните дажби. Вечерята, предимно млечно-вегетарианска, трябва да се приема не по-късно от 2 часа преди нощния сън.

Мозъкът се нуждае от въглехидрати за умствената си дейност, тоест ако усещате глад пред бюрото, имате нужда от въглехидратна енергия. В такъв случай винаги можете да разчитате на пълнозърнестите десерти, за да подобрите работоспособността си, без поемане на „празни калории”.

Много от хората са подложени на стрес, както на работното си място, така и в личния живот. Това, за съжаление, е сериозен фактор за развитие на болести като атеросклероза, повишено артериално налягане, свръхтегло и затлъстяване, стомашно-чревни заболявания, неврози, понижена имунна защита.