ЕК: Не бива да се огъваме пред руснаците

Йотингер се обърна към министрите на 28-те страни, като обясни, че именно тяхна е отговорността за санкциите, което касае пряко България

Европейската комисия призова страните членки да проявят твърдост и единство спрямо Русия след спирането на строежа на газопровода "Южен поток", за да принудят "Газпром" да спазва европейското право, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

 "Ние не бива винаги да се огъваме пред руснаците, за да им доставяме удоволствие", предупреди той.

 Планирано е държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки да дискутират ситуацията около "Южен поток" на срещата си в Брюксел на 26 и 27 юни, съобщи в петък ЕК.

 На 2 юни ЕК обяви, че открива наказателна процедура срещу България заради изграждането на проекта в противоречие с европейските правила, включително обществената поръчка за избор на изпълнители. Брюксел поиска спиране на проекта в България, където дейностите са в най-напреднал стадий и на чиято територия е планирано да излиза подводната тръба, минаваща по дъното на Черно море. Комисарят Йотингер тогава предупреди, че ако се наложи, ще бъдат предприети мерки и спрямо другите европейски страни, по които минава трасето на "Южен поток".


Проектът е контролиран от руската държавна компания "Газпром" с 50%, Италианската Ени държи 20%, Френската Е Де Еф и германската Винтерсхал имат по 15%.
 

Предвижда се морският участък на "Южен поток" да мине по дъното на Черно море от компресорната станция "Русская" на руското крайбрежие до българското крайбрежие. Общата дължина на черноморския участък бе планирана да бъде над 900 километра при максимална дълбочина над 2 километра с проекта мощност 63 милиарда кубични метра, а началото на доставките - в края на 2015 година.

 

"Не Комисията е заплашена. Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в петък, обръщайки се към министрите на енергетиката на 28-те, събрали се в Люксембург.