Никой не трябва да се опитва да управлява, щом се е провалил на избори

ГЕРБ ще спечели 121 депутата минимум

Очевидно е, че се отива към предсрочни избори. „Така ще се развърти конституционната рулетка, че те ще бъдат края на септември или октомври и ГЕРБ ще спечели 121 минимум депутата”. Това каза за Агенция „Фокус” бившият конституционен съдия Георги Марков.

„Тези избори са необикновени за България и е много важно, колкото си може повече хора да участват в тях . Говори се усърдно от всички политически сили за задължително гласуване. Ами то, за да е задължително, трябва да има референдум, хората да кажат какво искат, а за да кажат, трябва да са си по домовете”, каза още Марков. Относно предстоящия консултативен съвет при президента Марков заяви, че очаква избирането на една разумна дата за избори в последната неделя на септември и ли първата на октомври. „Аз мисля, че президентът е в правото си да завърти конституционната рулетка по начин, по който в крайна сметка изборите да се проведат през есента и смятам че до това ще стигнат като извод и лидерите на политическите партии”, заяви Георги Марков.

„Българските правителства трябва да осъществяват по нашия основен закон вътрешната и външната политика на страната, т.е. министър-председателят трябва да е политическа фигура, докато настоящия има само реномето на експерт, но той няма нито политическо поведение, нито политически опит и интуиция, бих казал, че той няма дари и политическа реторика”, каза още Марков. По думите му, от изминалата година могат да се направят още няколко извода. „Първото е, че никой не трябва да се опитва повече да управлява като се е провалил на избори. Второ трябва да се върви към промяна на Конституцията и правителствата да могат да се считат за избрани, когато за тях да гласували 121 депутата” , заяви Марков и обясни, че така ще е сигурно, че съответното правителство ще има зад гърба си парламентарно мнозинство и кворум. „Сега се опитваха да ни управляват партии, които нямаха дори и кворум и се налагаше той да бъде покрит от една трета партия, която катастрофира на последните избори и остана без обществена подкрепа”, заяви Георги Марков.