"Пикаещият Ленин" или "Фонтан на бъдещето" (снимки)

Необичаен фонтан-паметник, се появи преди дни в Полша. "Пикаещият вожд на световния пролетариат" е ситуиран на централния площад "Роналд Рейгън" в квартал Нова Хута в Краков.

Скулптурата е в отровно жълт цвят и е наречена "Фонтанът на бъдещето". Авторът на оригиналния проект не се уточнява.

Необикновеният фонтан се появи на площада на 9 юни и ще остане до края на седмицата, съобщи радио Краков. След това скулптурата ще бъде експонирана в двора на театър Lazni Nowej. Необикновеният фонтан предизвика у жителите на града и туристите различни емоции. Някои възприеха появата на "Пикаещия Ленин" със смях, но се намериха и хора, които изразиха протест срещу подигравката с лидера на Октомврийската революция. Имаше и такива, които роптаеха срещу появата на омразния Ленин в Краков изобщо.

Строителството на района Нова Хута (в превод: Нов стоманен завод), е завършено през 1951 г. Кварталът по замисъла на съветските власти трябвало да се превърне в "пролетарския район" на Краков. До 1989 г. на централния площад "Роналд Рейгън" имаше паметник на Ленин, но след многохилядните антисъветски демонстрации властите взеха решение да демонтират скулптурата. "Пикаещият Ленин"  е миниатюрно копие на паметника.