Всички български роми в полско село гласували за ДПС

Това на практика е невъзможно

В полското село Ленкница всички български роми са гласували за ДПС. Това показва съвместно журналистическо разследване на бТВ и OFFNews.

В изнесената секция за български представители в европейския парламент там са гласували 100% от заявилите желание за това 231 български граждани. 100% за ДПС, 100% без преференция, 100% без грешка.

"Това на практика е невъзможно – нещата са се получили така, че тези, които не са успели да отидат, са били пуснати бюлетини вместо тях. Това е моя преценка, след като разпитах някои от хората. Оказва се, че са гласували, а на практика не знаят къде е била секцията – не знаеш къде си гласувал две седмици след вота", обяснява журналистът Стоян Георгиев от бТВ.

По думите му, културният сблъсък на българските роми в полското село, разположено на границата с Германия, ги е поставило в изолация. Затова те се консолидират и искат да гласуват етнически, тъй като всичките са мюсюлмани.

Целта на ромите била в крайна сметка да успеят да изберат свой кмет – от ДПС, начело на селото в Полша. "Имат го като амбиция – това го обясни техният лидер", каза Стоян Георгиев. Според него тази цел на българските роми може да бъде постигната, защото за полския представител в Европейския парламент подадените в Ленкница гласове са били 300, а тези на българите за ДПС - 231, което не е голяма разлика.

Години преди да се прочуят в България със своето гласуване, българите в село Ленкница стават главни герои на полските медии. Миналата година война между българите и поляците води в малкото градче части на жандармерията. Вероятно затова присъствието на телевизионен екип от България става новина за регионалните медии.

Напрежението в Ленкница се трупа от години, но една съвсем безобидна и дори комична случка отключва конфликта миналата година. Всичко започва под моста на източния бряг на река Ниса, която разделя Полша и Германия. Поляк слиза под моста, за да се облекчи. Там има двама българи.

"Пикаел и той казал: Ти що пикаеш тука и оня малко бил опънал, пил биричка полякът. Ти що пикаеш тука и оня го удря. Намесват се по-големите и започва конфликта. Скачат другите поляци, после се събират другите", обяснява един от ромите в селото – Мехмед.