Вестниците в Петък, 13 юни

Наркотици, проститутки и контрабанда ще вдигат БВП


"Труд"
Оценки на нелегални дейности като проституция, наркотици и контрабанда ще се включат в изчисляването на брутния вътрешен продукт на България.
Това съобщи зам.-шефът на НСИ Диана Янчева. Промените влизат в сила от 1 октомври, когато се въвежда т.нар. Европейска система от сметки 2010. В момента експерти от НСИ са на конференция на Евростат в Люксембург, за да се запознаят с новостите.
Данните за нелегалните дейности ще се вземат от полицията, митниците, НАП, Европол, Интерпол и т.н., уточни Янчева. Със сигурност те ще увеличат БВП на България, а оттам и вноската ни в бюджета на ЕС. Преди дни Великобритания пуснала първи пробни изчисления с включването на наркотиците и проституцията и се оказало, че те вдигат икономиката с 2,4-2,7 на сто.


Миков: "Южен поток" не е спрян
"Стандарт"
Няма решение за спиране на "Южен поток", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. "Проектът не може да бъде спрян от изказването на премиера. Не виждам в правова държава как може да бъде спрян с нечие изявление. И президентът да го каже, в крайна сметка има реалности, които са на плоскостта на закона, и икономическите, и другите закони. Иначе дейността на всяка частна компания в България, каквато е и компанията "Южен поток", може да бъде спряна по някакви субективни причини", обясни той пред БНР. Изявлението на Миков идва дни, след като премиерът Пламен Орешарски обяви, че е разпоредил спирането на строежа на газопровода до отстраняване на проблемите, заради които ЕК стартира наказателна процедура срещу България. Според парламентарния шеф обаче процедура няма, а само проучване.


Официално: Кабинетът остава до вторник
"Монитор"
Правителството няма да сдаде властта днес, а оставка може да се очаква след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента идния вторник. Тази теза прозвуча официално вчера и от мандатоносителя БСП, и от ДПС.
Ключовото значение на сбирката на политическия елит при държавния глава изтъкна вчера лидерът на ДПС Лютви Местан. „Ако на КСНС намерим воля да се обединим около разумна дата
за провеждане на предсрочните парламентарни избори, вероятно с тази воля ще бъде съобразен и актът на подаване на оставка от правителството, за да настъпи очакваното успокоение", коментира той.


МВнР отрича да е обсъждано издигането на Бокова за шеф на ООН
"Дума"
Информация, че правителството на Пламен Орешарски е издигнало кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, се появи вчера, но бе опровергана от външното министерство. Медиите се позоваваха за информацията си на непубликувано правителствено решение от последните дни, като предположението бе, че кандидатурата е издигната от министър Кристиан Вигенин.
От МВнР обаче заявиха, че не е имало подобна точка в дневния ред на правителственото заседание преди ден. Генералният секретар на ООН се избира от Общото събрание по предложение на Съвета за сигурност.
В момента Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО втори мандат, след като бе преизбрана в края на миналата година. Постът й в международната културна организация при ООН бе широко подкрепен, като тя стана първата жена, начело на организацията, и първия й ръководител от бивша комунистическа страна. Преди да стане генерален директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова бе посланик на България във Франция.


Четири пъти по-висока такса смет за бедните
"Труд"
Такса смет за собствениците на евтини панелни апартаменти ще се повиши 4 пъти, а за луксозните жилища ще падне 2 пъти. Но сумата за смет ще намалее за 61% от фирмите. Това показва финансов анализ на новата методика за формиране на таксата, изготвен от екипа на зам.-кмета на София Дончо Барбалов.
Промяната на налога трябва да е в сила от 1 януари 2015 г. и вече е внесена от министъра на финансите Петър Чобанов за обсъждане в правителството. От общината са анализирали 2 от предложените метода за формиране на таксата - по сметка за вода и по средно количество боклук и разход за смет на човек.