Вкарват наркотиците и проституцията в оценките за икономиката

Животът

12-06-2014, 17:42

Снимка:

novini.bg

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Проституцията, наркотиците и контрабандата вече ще влизат в оценките на брутния вътрешен продукт, изчисляван от Националната статистика. Това съобщи Диана Янчева от института, пише DarikNews.bg


Инициативата за разширяването на оценките от сектори на неформалната икономика е на Евростат, като вече са получени първите указания от европейската статистическа служба. Новият начин на изчисление ще влезе в сила от септември.
 своя страна новият председател на статистическата служба Сергей Цветарски обеща "повече прозрачност" в работата.
Освен че статистиката ще изследва влиянието на незаконни дейности върху икономиката ни, от септември ще обърне внимание и на фактора „глобализация", обясни Диана Янчева.
"Глобализацията е факт в последните 10-15 години, има създадени вече много стабилни връзки между предприятия. За да не се повтарят оборотите, тези предприятия трябва да бъдат обхванати в цялост", каза тя.
И досега статистиката отчита част от неформалната икономика, но от септември в методологията ще бъдат включени още дейности - производството и търговията с наркотици, проституцията, контрабандата. "Имаме основни данни от официални източници Агенция Митници, от НАП, от МВР, Европол, Интерпол, това са международни дейности", каза още експертът.
Според Янчева корекциите в брутния вътрешен продукт няма да са големи. Глобализацията ще намали числата, но включването на още дейности - ще ги увеличат, като равносметката ще е „малко нагоре".