Според президента важна задача за страната ни е въвеждането на еврото

БНБ се утвърди като пример за стабилност и институционална приемственост

„Доверието на гражданите в ефективността и справедливостта на институциите е в основата на икономическото и обществено благоденствие. 135 години след своето създаване Българската народна банка е утвърден пример за стабилност и приемственост“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по повод встъпването в длъжност на Лена Русенова като член на Управителния съвет на БНБ.

В изказването си държавният глава подчерта, че в условията на икономическа и финансова криза в Европа и света, БНБ изпълни успешно мисията си да бъде гарант за стабилността на националната валута и на банковия сектор в България. „Това са предпоставките за постигането на устойчив растеж и вярвам, че БНБ ще продължи да бъде пример за институционална ефективност и ще работи за постигането на стратегическите приоритети пред страната ни“, заяви Росен Плевнелиев.

Като особено важна задача пред страната ни президентът определи въвеждането на еврото и призова институциите да отстояват интересите и мястото на страната ни в Европейския съюз и еврозоната. „Показали сме, че когато сме заедно, можем да постигаме стратегическите си приоритети, успяваме да заемем достойно място и имаме с какво да допринесем за развитието на Европейския съюз“, отбеляза президентът.

Държавният глава подчерта, че хората в Управителния съвет на БНБ са личности с високи професионални качества и им пожела да  съхранят БНБ като стълб на финансовата стабилност, запазвайки своята институционална независимост и отговорност пред обществото.

В изказването си на церемонията Лена Русенова благодари за оказаното й доверие да бъде член на Управителния съвет на БНБ от квотата на държавния глава и изрази решимостта си да продължи да работи за финансовата стабилност на страната и независимостта на финансовата институция.