Кризата довела 10 000 души до самоубийство

Онова, което притиска хората, са дълговете към банките, отнемането на дома им и загубата на работата

С 10 000 случая са се увеличили самоубийствата в Западния свят след глобалната икономическа и финансова криза. Това показва ново изследване на англисйки учени, цитирано от bTV.

До тези данни са довели проучванията на Оксфордския университет и Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина, публикувани в Британския журнал по психиатрия. Изследването обхваща 24 европейски държави, САЩ и Канада, а представените резултати са осреднени от данните от отделните страни.

Между 2007 и 2009 г. самоубийствата в Европа са се увеличили с 6,5% и са се запазили на същото ниво до 2011 г. Тенденциите от предишни години обосновават прогноза за 7 950 случая към края на тази.

При това говорим за всички 24 изследвани европейски държави, без социално стабилните Швеция, Финландия и Австрия, където по време на кризата самоубийствата са си били толкова, колкото винаги.

В Канада с началото на рецесията са отбелязани 240 случая повече към края на 2008 г., а в САЩ хората, сложили край на живота си в този период, са нараснали с цели 4 750.

Основните рискови фактори, които според учените са подтикнали гражданите към това крайно решение, са загуба на работата, отнемане на дома от банката и големите дългове.