Ухапаните от кърлежи са повече от миналата пролет

Регистрирани са общо 129 случая, което е с 60 повече от същи период през миналата година

Има увеличаване на заболелите от лаймска болест, тъй като се увеличава и броят на ухапаните хора от кърлежи, съобщи пред Радио "Фокус" главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той уточни, че по принцип това е една от най-разпространените от кърлежи болести, но се наблюдава увеличение на заболелите спрямо миналата година.

Здравният инспектор успокои, че няма притеснителни отклонения от нормите, но все пак, заради благоприятните за кърлежите климатични условия, повишението на заболеваемостта е налице.

Според данните, цитирани от д-р Кунчев, до момента са регистрирани 129 случая, което е с 60 повече от същия период през миналата година.

При заболеваемостта от марсилска треска пък има лек спад, каза здравният инспектор.

От друга страна, по думите му, броят на ухапаните се е увеличил и така вероятно броят на заразените също ще бъде по-голям през сезона.

Ангел Кунчев предупреди още, че ентеровирусите, характерни с повръщане и стомашно неразположение, зачестяват през летния сезон и хигиената е особено важна като превенция.

В София се извършва втората обработка за това лято на зелените площи в паркове, градини и междублокови пространства с препарати срещу кърлежи и комари, съобщава Столичната община.

В момента се извършва обработка на зелените площи в Борисовата градина и в Ловния парк. В събота и в неделя екипите са работили в Южния парк, в Западния парк и в Северния парк.

Общо около 18 хиляди декара зелени площи в паркове, градини, транспортни трасета и междублокови пространства ще бъдат третирани с препарати, се уточнява в съобщението