България на трето място по детско насилие в Европа

Шокиращи примери на детско насилие показват пълните данни от проучванията в европейските страни

Според проучване на Европейската мрежа срещу детското агресивно поведение един от всеки двама ученици в средното училище е бил свидетел на насилие, а един от трима е жертва, съобщава БНР.

Според екипите, провели проучването, на първо място е Литва, на второ Естония, на трето - България и на четвърто място е Гърция.

Представители на неправителствени организации, психолози и лекари участват в конференция на Европейската мрежа в търсене на организиран начин за ограничаване на явлението "насилие срещу деца". Социалната среда и новите технологии са според експертите основните фактори за прогресивното нарастване на жестокото поведение от деца върху техни съученици. Психологическият портрет на децата, проявяващи насилие, обхваща не само личности с неприемливо поведение, но и деца, които извън училище не дават сигнали за скрита агресия.

Една от мерките е присъствието на психолози в средните учебни заведения, които да работят съвместно с учители и родители. Много от децата, върху които е упражнено насилие, се страхуват да споделят за инцидента с близки хора, което е сигурен път към депресии, споделиха опита си авторитетни специалисти.

Продължава кампанията срещу насилието в училище, която е с девиз "Промени нещата и говори сега!" На конференцията участват и организации от България, които членуват в Европейската мрежа срещу насилието в училище.