Болницата спира прием на пациенти заради запор на средства

Д-р Чакърова е готова да подаде оставка

Запор във всички банки на авоарите на държавната болница в Стара Загора е направен по искане на Община Стара Загора.

Запорът е направен без предварителна информация и без разговори с ръководството на лечебното заведение, информира проф. д-р Петрана Чакърова, изпълнителен директор на  МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Университетска. Претенциите са за 450 хил. лв. за местни данъци и такси, дължими за години назад.

"Това е поредният рекет над ръководството, независимо от уговорката, че на 19 юни ще получим право на ползване на земята в болничния комплекс, за да се постави бариера за ограничаване на натовареното движение. Това е нехуманен, непристоен и неприличен акт от страна на общинското ръководство", каза проф. Чакърова и припомни, че тази стъпка на общината възпрепятства лечението на пациентите.

"Когато правят запори нека не забравят, че това е единственото място, където се извършва хемодиализа на болните и когато запорират крайните средства до стотинка тези пациенти трябва да ги оставим на произвола на съдбата. В правото си са да искат задълженията, но не могат да ни оставят без една стотинка, не е човешко това отношение към болните", заяви проф. Чакърова.

"От общинското ръководство и кмета Живко Тодоров трябва да отговорят на въпроса дали повече желаят оставките на ръководството на болницата или нормалното лечение на пациентите. Ако това ще спаси живота на пациентите сме готови да подадем оставки, но ръководството на общината трябва да даде отговор пред обществеността дали това поведение, този рекет и изнудване се вписва в морала им", заяви проф. Чакърова. Тя апелира към клиничноболните и нуждаещите се от хемодиализа да търсят обяснение от общината защо не могат да бъдат лекувани.

„Поради създалите се обстоятелства и невъзможността да се извършва лечение от утре се спира приема на пациенти. По вина на общинското ръководство и кмета те ще бъдат пренасочвани към частните болници”, заяви проф. Чакърова.