Вибриращи дрехи ще помагам на незрящи

Базираната в Ню Йорк компания Tactile Navigation Tools работи върху носими устройства, които използват сензори, за да засичат препятствия и известяват потребителите с вибрация

Екип от изследователи се надява да разшири технологичните възможности за хора с увредено зрение, разработвайки облекло, което им помага да се придвижват, предава Агенция "Фокус". Устройството, наречено Eyeronman може да навигира не само слепи хора, но и пожарникари и войници в условия на ниска видимост, посочват авторите на проекта.
Според данни на Световната здравна организация около 285 милиона души по целия свят са с увредено зрение. Дори в развитите държави обаче тези хора все още използват при придвижването си белите бастуни, изобретени през 1921 година. Основателят на Tactile Navigation Tools д-р Джей Ар Рицо посочва, че когато войниците се върнат от фронта “тези, които са загубили някой от крайниците си получават скъпи устройства, а хората с увредено зрение получават бастун”. Самият Рицо е бил на 15 години, когато е разбрал, че страда от заболяване, причиняващо прогресивна загуба на зрението и сега е напълно сляп. Той смята, че незрящите трябва имат на разположение по-модерни технологични решения.
Eyeronman включва елек, оборудван със сензори и предаватели за Лидар, което е електронно-оптична дистанционна технология, използвана в безпилотните автомобили. В елека има и сензори за ултразвук и топлина. Системата превръща данните от сензорите във вибрации в блуза, направена от електроактивни полимери. Носимото устройство е разработено да засича препятствия на 360 градуса. Рицо обяснява, че подобни устройства са разработвани и преди, но нито едно от тях няма платформа, която да засича формата на обектите и да я показва на тялото чрез вибрации.