ДПС и БСП просто не успяха да си поделят парчетата от властта

Назначението на Пеевски обслужи диктата на руските интереси, които ни управляват, смята политологът Огнян Минчев

Раздялата между БСП и ДПС не е принципна - те просто не са успели разделят нещо. Такава оценка на скорошната разлъка между коалиционните партньори даде политологът Огнян Минчев пред Нова телевизия.

"Става дума за подялбата на дялове от властта, които не могат да се вземат по легитимен начин от еврофондовете и от "Южен поток", поясни експертът.

Според него мандатоносителите в момента занимават обществото с теми като задължително гласуване и дата за предсрочния вот, за да прикрият пълната липса на легитимност на своето управление.

За да опише това управление, Минчев използва ключови думи като "задкулисие", "Делян Пеевски", "ДАНС". "БСП и ДПС са основното политическо прикритие, че България се управлява от задкулисието, контролирано от руските интереси", отсъди той.

И обясни: "Станишев стана жертва на това задкулисие и то когато предложи Пеевски за шеф на ДАНС. Той изпълни диктатът на това задкулисие. Това задкулисие не е победено, то се пренарежда за да оцелее. Има конфликти в корпоративната групировка. Сделките в момента все още не са направени, сега имаме разпад на предишната сделка. Сега ще се опитат да ни спрегнат нова сделка".

Огнян Минчев зададе няколко тежки въпроса в студиото на телевизията: Защо тази власт нямаше легитимност? Защо искаха корупционно да разделят еврофондовете, защо една година бяха срещу протестиращите граждани? "Това са важните теми, които трябва да обсъждаме, а не кога Станишев иска избори", смята той.

Експертът посочи и, че през последните години БСП се е превърнала в средна по размер партия, която не е в състояние да побеждава на избори. По думите му, за четвърт век трудно може да се посочи случай, в който червената партия да слиза от властта, без да е предизвикала национална криза преди това.