Психиатрична диагноза в 12 без 5

В опит да запази Станишев цял, коалицията БСП-ДПС не спира да се подкопава и накрая ще даде фира съвсем

В последните си моменти живот удавниците БСП-ДПС не спират да подкопават и своите хора и отбори, и държавните и национално значими обществени структури и институции.

Анализ на поведението на участниците в тази бурна и емоционална коалиционна връзка направи и избраният за евродепутат от ГЕРБ Томислав Дончев.

Пред bTV той обвини сегашното правителство в непрозрачност на управлението, в трудоустрояване на свой хора и окопаването на държавни структури. За пример посочи избора в 12 без 5 на нови членове на Сметната палата, което за отрицателно време предизвика нов парламентарен скандал. Други скандални назначения на скараната вечеж коалиция са раздадените постове по посолства - а Дончев дори не коментира шокиращото (и шокиращо бързото) назначение на председател на НСИ.

Натоварен ден за кабинета и Народното събрание!

Целта на управлението, смята Дончев, е да остави "бомбата да грумне в нечии други ръце". Това е ход, който идва да скрие реалните проблеми на мандатоносителите - че правителството така или иначе не може да се справи с държавните юзди в оставащото време до края на годината. Според евродепутата "ситуацията в държавата не предполага никакъв ентусиазъм".

Прибързаното желание за оставка и прехвърляне на топката обаче не може да скрие състоянието, в което е оставена държавната система. Томислав Дончев откровено заяви, че на този етап утрояване на пенсиите и петорни увеличения на заплатите са невъзможни. По думите му трябва да мине поне една година, преди някой премиер или министър да покаже видими резултати, тъй като има цели системи, които са в крах.

По думите му конкретната причина за разрива в управляващата коалиция е опитът за съхраняване на политическите сили БСП и ДПС поотделно и личнито оцеляване на Станишев. Дончев изтъкна, че БСП ще носи отговорност освен за управлението си с ДПС и за партньорството си с „Атака”.