Откриха гроба на Дракула... в Италия

Животът

12-06-2014, 08:21

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Изненада!

Мястото на вечния сън на граф Дракула не са скалистите Трансилвански Алпи, а...Италия. Това твърди ново изследване. Смята се, че граф Влад Тепес, известен като Дракула, е загинал в битка. Учени от Университета в Талон обаче казват, че са открили документално доказателство, че всъщност той е бил пленен, а след това предаден срещу откуп на дъщеря си, която по онова време е живяла в Италия, и погребан в черква в Неапол. Новооткрит надгробен камък в гробището на Санта Мария Ла Нова в Неапол, в което са погребани дъщеря му и зет му, може да сочи неговото място на вечен покой, казват те.
Роден през 1431 година, графът е бил част от благородно семейство, членуващо в Ордена на дракона, основан от император Сигизмунд за борба срещу Османската империя. Бащата на Влад бил наричан Дракул, което означава дракон, затова Влад станал Дракула, синът на дракон.
През 1476 година Дракула изчезва по време на битка. Някои източници твърдят, че той е починал, но изследователите на свой ред казват, че графът е бил пленен от турците, които го отвели в окови. Междувременно дъщеря му е била отведена в неаполския кралски двор, чието управляващо семейство е било съюзник на нейното семейство. Там тя е била осиновена и в крайна сметка се омъжва за неаполски благородник.

Документи показват, че Мария е платила откуп на турците за баща си, който бил заведен е Неапол, казват още историците. Студентката Ерика Стела, разучавайки черквата Санта Мария Ла Нова в Неапол за своя теза, открива странен гроб и се връща с историците, които започнали изследвания, продължили месеци.
Специалистът по средновековна история Рафаело Глини казва, че гробница от 16 век е покрита с рисунки и символи на Дома на трансилванските "Карпати" и не прилича на гробница на италиански благородник.
Когато погледнете барелефите, символизмът е очевиден. Драконът означава Дракула, а двата противоположни свинска представят Тепес. С тези символи е написано името на града – Дракула Тепес, казва той. На фона на своето откритие изследователите са кандидатствали за официално разрешение да изследват самия гроб. /БЛИЦ