Вестниците в Четвъртък, 12 юни

Дебатите по вота нагазиха във водите на абсурда

Сътресенията в изпълнителната власт, вероятностите за близкото й бъдеще и датата за предсрочните избори са сред водещите теми за вестниците в четвъртък.

„Кога правителството на Пламен Орешарски ще подаде оставка зависи от срещата на 17 юни при президента Росен Плевнелиев и дали тогава ще бъде постигнато съгласие за дата на предсрочните парламентарни избори.
Въпреки заявката на лидера на БСП Сергей Станишев вчера пред пленума на партията за оставка на кабинета до края на седмицата и предсрочен вот в края на юли и получения от съпартийците мандат да води преговори за възможно най-ранно гласуване, то едва ли ще бъде през летните месеци. Най-реалистично според депутати от БСП и ДПС е да бъде в края на септември или началото на октомври. ГЕРБ също вече обяви предпочитание за 28 септември.
Затова очакванията са на Консултативния съвет за национална сигурност при държавния глава на 17 юни да се постигне съгласие за времето на вота. В зависимост от това, ще се съобрази и оставката на кабинета "Орешарски" - тя може да подадена и през юли..." - в. „Дневник".

„Спешни реформи преди оставката на кабинета и разпускането на Народното събрание. Затова са се разбрали премиерът Пламен Орешарски и представители на двете партии, които подкрепят правителството, научи "Стандарт". Министър-председателят, лидерът на ДПС Лютви Местан и председателят на Народното събрание Михаил Миков изпиха по едно кафе в стаята на парламентарния шеф.
Първоначално се твърдеше, че в стаята на Миков е и Сергей Станишев. Впоследствие обаче никой от БСП не потвърди информацията. Червени дори обясниха, че Миков е говорил от името на социалистите. В това време пък един от основните вносители на новия Изборен кодекс Четин Казак (ДПС) непрекъснато ходеше между стаята, в която бяха четиримата, и тази на зам.-шефката Мая Манолова. Очаква се кабинетът да не подаде оставка утре, както призова лидерът на БСП Сергей Станишев. Това може да стане най-рано следващия вторник, след като на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента партиите се разберат за приоритетите и важните реформи, както и за датата на изборите.
Възможно е парламентът да работи до 29 юли или до 5 август, което означава, че вотът ще е или на 29 септември или на 5 октомври..." - в. „Стандарт".

„Разпускането на 42-рото народно събрание и оставката на премиера Пламен Орешарски се отдалечават към юли, а предсрочните парламентарни избори - към края на септември.
Такива поне са нагласите сред депутатите в партията мандатоносител БСП, както и на ДПС. Подобни са и плановете на ГЕРБ.
Във вторник на пленума на БСП лидерът на партията Сергей Станишев се обяви за незабавна оставка и избори още през юли. Депутатите от партията му се надпреварваха да го опровергават. "Това, което пленумът реши, е избори най-скоро", натърти зам.-председателят на парламента Мая Манолова. Избори през юли били технологично невъзможни.
Лидерът на ДПС Лютви Местан не посочи дата на изборите, въпреки че преди седмица предложи избори на 30 ноември или 7 декември..." - в. „Труд".

„Премиерът Пламен Орешарски, чието правителство се е изчерпало по думите на Лютви Местан и Сергей Станишев, даде да се разбере, че има още доста работа, преди кабинетът да си тръгне, а парламентът да се разпусне. На пленума на БСП, на който Станишев заяви, че Орешарски трябва да подаде оставка този петък, министър-председателят обявил няколко приоритета - правителството да подготви и да изпрати на ЕК бележките си за следващия програмен период - 2014-2020. Преди това НС трябвало да гласува върнатия от Плевнелиев закон за МВР, да одобри закона за военноинвалидите, на който особено държи председателят на парламентарната социална комисия Корнелия Нинова, и да минат няколко ратификации. Освен тези спешни мерки в левицата обмислят и промени в Изборния кодекс. Но те не са насочени към задължителния вот, за който настоява Станишев, а към преодоляване на явлението "15/15". То вкара в Европарламента Момчил Неков - 15-ия в листата на левицата, заради съвпадение на неговия номер с номера на "Коалиция за България".
След заседанието на кабинета вчера министрите излязоха с общо послание, че продължават да работят, докато не предадат властта на служебното правителство. Те обясниха, че въпросът с оставката изобщо не е бил обсъждан нито на официалното, нито на оперативното заседание на МС. 
Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че правителството всеки ден работи като за последно, колегата й Цветлин Йовчев обеща, че държавата няма да се превърне "в разграден двор", а екоминистърът в оставка и бъдещ евродепутат Искра Михайлова допълни, че оставя "подредено министерство" въпреки спрените пари по оперативната програма..." - в. „Сега".

„Докато допреди 10-ина години всеки даваше мило и драго, за да е на изпълнителното кормило на държавата, днес нещата са по-различни...  
Но я попитайте някого дали помни кой управлява миналата година държавата за по-малко от два месеца.  
Ако се сетят 10 процента, ще е добре. И то не защото избраният от президента Росен Плевнелиев за служебен премиер дипломат Марин Райков не е капацитет. Просто не остави своя звезда в алеята на политиката.
Именно поради последния факт, а и защото във всичките си досегашни ходове Плевнелиев е показвал, че не търси ефекта, отсега политическите букмейкъри разиграват като най-вероятен варианта, в който Плевнелиев няма да заложи на вече наложен в публичното пространство хит
Напротив - независимо от позицията си днешният държавен глава винаги е избирал за сътрудници и довереници хора, които са не "звезди", а работяги...
И все пак в кръга на "заподозрените" за служебен министър-председател са двете любимки на Бойко Борисов, които и оглавяват социологическите класации за най-най в политиката - Кристалина Георгиева и Йорданка Фандъкова.
Георгиева междувременно заяви, че няма да бъде премиер на евентуален служебен кабинет преди предстоящите предсрочни избори в България, понеже до края на октомври тя е българският еврокомисар и има работа за вършене.
Столичният кмет и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова също отрече със сходни мотиви.
Сред останалите "вечни заподозрени" са дипломатите Меглена Плугчиева и Ради Найденов, омбудсманът и бивш депутат от НДСВ Константин Пенчев (макар и по-малко вероятен от времето на февруарските протести през 2013 г.) и директорът в "Хюлет-Пакард" Саша Безуханова (последните трима са със значително по-малки шансове).
Близки до президента смятат, че е по-възможно президентът да избира между двама близки до ГЕРБ професионалисти.
Номер едно е началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева, която в служебното правителство на Марин Райков бе вицепремиер. Плевнелиев се разбира много добре с нея и винаги разчита на експертизата й. Номер 2 е успешният кмет на Бургас Димитър Николов, който е трети зам.-шеф на ГЕРБ наред с Цветанов и Фандъкова..." - в. „24 часа".

Във фокуса на всекидневниците е и вотът на недоверие.

„Вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провал в областта на фискалната политика ще бъде гласуван в петък от 9.00 часа. Това обяви заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, след като бяха закрити дебатите по темата, цитиран от Фокус.
По-рано при обсъжданията председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев каза, че фискалната политика на кабинета е добра, успешна и много голяма част от нея ще се наложи да бъде повторена при следващото правителство.
"Проблемите във фискалната политика са едни и същи от момента на започване на кризата. Плащанията към бизнеса са в нормален, регулярен вид. Връщането на ДДС - също. Проблемът не е в това. Някъде да видяхте увеличаване на данъци или несъобразено с икономическия цикъл данъчно движение? Къде е провалът във фискалната политика? Някъде да беше направен дълг, който да не беше използван за покриване на стари дългове и дефицити? Не виждам къде е провалът", посочи Цонев.
Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева се обърна към българските граждани с призива никога повече да не се дава в ръцете на тройната коалиция да управлява европейските фондове, защото всеки път се случва едно и също. „Има нещо, наречено търговско договаряне, което е важно. То е 110 %, което е позволено от Министерски съвет. Никъде комисията не казва - наказвайте общините, тормозете ги. Общините вече са на ръба на фалита, има разкопани градове, плащания не са извършвани от 20 февруари до ден-днешен", добави тя във връзка с Оперативна програма „Околна среда". - в. „24 часа".

„С вота на недоверие започна новата предизборна кампания
Обсъждането на петия вот на недоверие срещу правителството, внесен от ГЕРБ, се превърна в неофициално начало на новата предизборна кампания. Вчера депутати и министри в рамките на няколко часа спориха приляга ли на кабинета "Орешарски" оценката на опозицията за провал във финансовата политика. На прицел бяха лошото изпълнение на бюджета, растящите дългове на държавата и на държавните предприятия, драмите с еврофондовете и още много теми.
Дебатите по вота обаче нагазиха във водите на абсурда, тъй като управляващите вече сами си гласуваха недоверие - в рамките на няколко дни лидерите на ДПС и БСП отписаха правителството и 42-рото НС и обявиха курс към спешни предсрочни избори за нов парламент. Това само по себе си обезсмисля вота. Така вчера се получи странна ситуация - БСП и ДПС, които сами свалят правителството от власт, се втурнаха да го хвалят и бранят от нападките на ГЕРБ. Пренията пребродиха всякакви сфери и дейност - бюджета, батаците с еврофондовете и в енергетиката, болниците, БДЖ, безработицата, пенсиите, културата. По инерция БСП и ДПС се юрнаха да се оплакват от наследството на ГЕРБ и да хвалят недостижимите и уникални успехи на сегашното управление. За да опровергае критиките за лошото финансово състояние на държавата, Петър Чобанов се върна чак в кошмарната за Европа и България 2009 г., за да покаже колко по-добро е финансовото състояние на държавата сега...
Притеснен от герберските числови атаки, финансовият министър обяви, че има предварителни данни за изпълнението на бюджета към края на май и че ако данъчните приходи вървят все така добре, в края на година ще има дори 200 милиона лева преизпълнение. България ще остане поне до 2017 г. с втори най-нисък дълг като дял от БВП в ЕС след Естония, отбеляза Чобанов. Това обаче звучи притеснително, защото излиза, че после страната ни ще влоши позицията си. Самият министър призна, че държавният дълг не спира да расте. По думите му през юни - декември 2013 г.задълженията са се увеличили "само" с 550 млн. лв., докато през февруари - май същата година ръстът им бил 1 млрд. 450 млн. лв.
Само вицепремиерката Даниела Бобева честно призна, че има рискове за финансово-икономическата стабилност..
Йордан Цонев пък изтъкна, че българската политика и икономика са жертва на кризата в Украйна и на бавното съживяване на европейската икономика.
Бившият социален министър Тотю Младенов попита защо при "най-социалния бюджет" официалната безработица остава толкова висока - 13 процента..." - в. „Сега".

 

Процесите в БСП също са сред водещите теми на всекидневниците.

„Изпеченият апаратчик Димитър Дъбов спаси Сергей Станишев от гилотиниране на пленума във вторник. Това разкриха пред "Стандарт" участници в осемчасовия партиен маратон на "Позитано". Националният съвет с огромно мнозинство в крайна сметка даде картбланш на лидера за пренареждане на Изпълнителното бюро и предизборния щаб, както и последна дума при подреждането на депутатските листи.
В началото на инфарктното заседание Станишев зашемети съпартийците си, като поиска правителството на Орешарски да подаде оставка в петък, а извънредният вот да се проведе до края на юли. Обърканите социалисти се хвърлили един по един да опровергават техническата възможност за бързи избори, както и да доказват необходимостта от продължаването на работата на кабинета. Кирил Добрев дори нарекъл "димка" идеята за избори през юли. Неговата организация - БСП-Софийска област, поиска остро оставката на председателя и цялото ръководство, както и свикване на конгреса до две седмици. Призивите за събирането на най-висшия форум бил непрекъснато повтарящ се мотив на пленума, но в крайна сметка с процедурни номера идеята била пратена в небитието. "На изтощителния осми час така и не се разбра защо не се гласува предложението за свикване на конгреса. Дъбов с опитна хватка обобщи и изчете само исканията на Станишев и ги подложи на гласуване", свидетелства Светлана Шаренкова.
Освен Добрев и Шаренкова, третото острие на атаката срещу Бюрото е бил бившият вицепремиер Костадин Паскалев, който поискал отстраняването на самия Дъбов от предизборния щаб. Новата опозиция в БСП беше определена като "заговорници" и "първановисти" от ПР експерта Нидал Алгафари. По думите му пропаднал опит за старателно подготвен опит за преврат срещу Станишев, целящ обезглавяването на БСП.
В острите нападки срещу ръководството се включили устатите депутати Страхил Ангелов и Георги Кадиев, но техните критики не направили особено впечатление, тъй като били познати на всички от тв екрана..." - в. „Стандарт".

„Георги Кадиев подаде оставка като народен представител от Коалиция за България. Това съобщи самият той преди минути на стената си във фейсбук...
"Подадох оставка като член на НС на БСП и като народен представител. Това е опит да дам сигнал на ръководството на БСП какво трябва да направят те. За проблемите в партията и за изборните резултати не са отговорни изпълнителното бюро, нито правителството, а председателят Сергей Станишев и хората около него." - в. „24 часа".

Съдбата на проекта „Южен поток" също е сред темите на вестниците.

„В петък изслушване на Орешарски за "Южен поток" и вот на недоверие  
Народните избраници решиха да изслушат премиера Пламен Орешарски за "Южен поток" и министъра на енергетиката Драгомир Стойнев в петък.   
Исканията са на ПГ на ГЕРБ. Стойнев трябва да обясни твърдението си за необратимостта на проекта. Настояваме министър-председателят и министърът да споделят своите виждания и фактология, мотивира исканията Данаил Кирилов.  
По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на БСП премиерът Пламен Орешарски и енергийният министър. Изслушването ще бъде точка първа в програмата на Народното събрание в петък. За тогава се очаква и гласуването на вота на недоверие за финансовата политика на кабинета, искан от ГЕРБ..." - в. „Сега".

„Между 80 и 100 български фирми са сключили договори като подизпълнители на строителя на българската част на газопровода "Южен поток". Това съобщи изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков пред "Труд".
Подборът на фирмите е направен от камарата, към която преди около месец се е обърнала руската "Стройтрансгаз". Това е станало поне две седмици преди 27 май, когато официално беше съобщено, че компанията в консорциум с 5 български фирми е избрана да строи тръбата у нас.
"Поискаха фирмите да са малки и средни и ние наредихме на регионалните директори на камарата в Северна България, където ще премине газопроводът, да изберат по поне 3 от всяка област. Основното изискване беше да имат годишен оборот под 3 млн. лв.", каза Бойков. Подизпълнителите ще правят основно изкопите за тръбата и ще осигуряват техника.
Бойков не можа да се сети на коя дата точно руската компания е поискала подизпълнители, но каза, че подборът на фирмите, подготовката на договорите и сключването им е отнело поне 3-4 седмици. По това време проектната компания "Южен поток България" не беше обявила официално избрала ли е строител на газопровода и кой. Това стана ясно два дни след евроизборите. Доста по-рано обаче имаше неофициална информация, че консорциумът около "Стройтрансгаз" печели поръчката за 3,5 млрд. лева.
Заради избора без обществена поръчка на компанията на Генадий Тимченко - близък до президента Владимир Путин и в списъка със санкции на САЩ заради кризата в Украйна, ЕК започна наказателна процедура срещу България. Американският посланик Марси Рийс предупреди, че САЩ биха могли да наложат санкции на български фирми, които имат бизнес със "Стройтрансгаз". Последва посещение на трима американски сенатори, след което премиерът Пламен Орешарски обяви, че е наредил "Южен поток" да бъде временно спрян..." - в. „Труд".

„Сръбският премиер Александър Вучич заяви днес на пресконференция в Берлин, че бъдещето на проекта "Южен поток" не зависи от Сърбия, а от споразумението между Русия и Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС.
На въпрос на журналист дали Сърбия ще продължи строителството на газопровода на сръбска територия Вучич отговори, че бъдещето ще покаже реален ли е този проект.
Той подчерта, че Сърбия се намира в "специфично положение", тъй като руският "Газпром" е собственик на контролния пакет акции на сръбската петролна компания НИС. "Ние ще се стараем да защитаваме сръбските интереси, но това зависи и от интересите на Европа", каза премиерът.
В понеделник Вучич заяви, че Сърбия не е отложила строителството на газопровода "Южен поток", "засега всичко върви, както е планирано" и само сръбското правителство може да вземе друго решение.
Сръбският премиер Александър Вучич обеща днес на германския канцлер Ангела Меркел Сърбия да бъде надежден партньор на Германия, а Меркел оцени, че посещението на Вучич в Берлин осигурява бъдещ голям напредък на сътрудничеството на двете страни..." - в. „Дневник".