СДВР разследва Моника Станишева

Жената до лидера на БСП и ПЕС, която е пиар експерт, е била привикана за обяснения

Столичната дирекция на вътрешните работи проверява съпругата на Сергей Станишев Моника във връзка с аферата „Хохегер”, потвърдиха пред bTV от Софийска градска прокуратура.

Жената до лидера на БСП и ПЕС, която е пиар експерт, е била привикана за обяснения, като на този етап не е ясно дали се е отзовала на призовката.

След като Столичната дирекция на вътрешните работи приключи проверката, данните ще се върнат в Софийска градска прокуратура и наблюдаващият магистрат ще се произнесе, дали има данни за престъпление.

Аферата „Хохегер” се върти около австрийския лобист Петер Хохегер, който вече беше осъден в родината си за лъжесвидетелстване. По време на тройната коалиция (когато премиер беше сегашният съпруг на Станишева) той спечели поръчка на българското правителство за 1.5 млн. евро, срещу които трябва да подобри имиджа на страната пред ЕС.

В свое интервю лобистът заяви, че фирмата на Моника Станишева е получила 270 000 евро от парите по проектите. Това стана повод ГЕРБ да я обвинят в конфликт на интереси.

Временна комисия в предишния парламент стигна до заключението, че двата договора с лобиста са били сключени така, че да няма реален измерител на ефективността им, както и на свършеното от Станишева като подизпълнител.

През пролетта на 2013 г. тя поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде проверена нейната дейност с цел да бъде изчистено името й.