Разкриха тайната на Спайдърмен

Изглежда, че впечатляващите умения на Човека-Паяк се използват и в реалния живот

Изкачването по стените на сгради без въже или стълба звучи като нещо, възможно само за Джеймс Бонд или Човека - Паяк, но американското Министерство на отбраната е разработило комплект от залепящи се хватки, вдъхновени от гущерите гекон, с чиято помощ войниците могат да се изкачват по стени, пише Lifestyle.

По време на демонстрация, хватките са били използвани от мъж с тегло 99 килограма с 23-килограмова раница на гърба, за да се изкачи по стъклена стена, висока 7.6 метра.

Залепящите се хватки са изобретени по програмата Z-Man на Агенцията за високотехнологични разработки към Пентагона (DARPA). Целта на програмата е разработването на нови технологии, които да подобрят нивото на безопасност и ефективност по време на военни действия в градски условия.

Едно от най-важните неща при бойни действия в градска среда е маневреността. Възможността за изкачване нависоко е тактическо предимство и войниците често трябва да се изкачват по сгради или други обекти. При използването на въжета и стълби обаче първият, който се изкачва е изложен на опасност, отбелязват от армията.