АБВ е единственият шанс за спасение на левицата в България

Ние развиваме програма, в която са заложени социални ангажименти и концепции

АБВ е единственият шанс за спасение на левицата в България. Ние развиваме програма, в която са заложени социални ангажименти и концепции. Търсим единение по тяхното изпълнение в ляво и център на политическия спектър. Отдавна приканваме и към общонационален консенсус по няколко важни за бъдещето на страната ни области. Не търсим коалиция, съюз между имена и абревиатури, а съюз на идеи. Това заяви в ефира на радио К2 членът на инициативната група на АБВ Емил Кало.
По думите му на предстоящите предсрочни парламентарни избори Алтернатива за българско възраждане ще разчита на идеи и програми, чиято реализация може да спомогне за изход от кризата. За тяхното изготвяне и най-вече представяне пред хората обаче, се изисква време, посочи Кало. Според него всички, които настояват за избори във възможно най-кратък срок, разчитат на това, че са овладели така наречената „технология на изборния процес“, която не се интересува от стойностните идеи за управление на държавата, а разчита на популистки обещания и изборни манипулации.

В отговор на въпрос Емил Кало коментира и решението на управляващите да спрат работата по реализацията на „Южен поток“. Той бе категоричен, че всеки честно изготвен икономически анализ на бъдещия газопровод ще докаже категорично неговата рентабилност и полезност за България. Начинът, по който ръководството на страната ни бе принудено да прекрати работата по този енергиен проект е унизителен. Не трябваше да допускаме и грешката „Южен поток“ да се определя само като геополитически, а не като икономически проект. Вследствие на това в момента никой в Европа не се интересува от това, какво ще загуби страната ни ако той не бъде реализиран и ние се превръщаме в заложник на кризата във взаимоотошенията между Русия, Украйна и Запада, посочи Кало.