В Пещера се оплакват от високоговорителите на джамия

Независимо дали е празник, или делник - за молитвите на мюсюманите няма почивен ден

Жителите на Пещера проплакаха от силния звук, идващ от високоговорителите на джамията в центъра на града. Те се включват по няколко пъти на ден и се чуват в целия град. Това смущава жителите му, като казват, че им пречи на нормалното ежедневие.


В Пещера има няколко православни храма, които са напълно безшумни и не пречат на никого. Молитвите се извършват вътре и не се натрапват на тези, които не следват тази религия. Гражданите не разбират защо се допуска високоговорителите от една джамия да ги тормозят в различни часове на деня. По-лошото е, че не се съобразяват както с делничните дни, така и с празничните.

 

Те се позоваха на Наредбата за обществения ред в община Пещера, в която е регламентирано, че се забранява шума в следобедните часове, рано сутрин и късно вечерта. Хората са готови да започнат събирането на подписка в подкрепа на искането високоговорителите да бъдат свалени или да бъде забранено използването им.

 

До кога ще продължи този тормоз никой не се наеме да каже. Християните в града в никакъв случай не са против съгражданите си, изповядващи исляма. Все пак живеем в свободна страна, в която всеки има право на избори. Стига с този избор да не пречи на околните.