Оставането на Станишев е пътят към ада

Мълчанието на лидера на левицата даде основание на ДПС да заяви позиция за предсрочен вот

Лидерът на БСП допусна тежки политически грешки и пленумът на партията вчера практически бламира Сергей Станишев. Това заяви в интервю за Дарик Костадин Паскалев, член на Националния съвет на левицата. Според бившия вицепремиер и бивш кмет на Благоевград публиката е останала с грешното впечатление, че Националният съвет на БСП е решил това, което е изрекъл в началото на заседание лидерът на партията.

Паскалев уточни, че по време на пленума е направил предложение Станишев да излъчи ново Изпълнително бюро на БСП, нов зам.-председател и нов организационен секретар на партията, които да поемат ръководството на БСП, след което лидерът вече в оставка да проведе конгрес.

„Резултатите от този пленум бяха тежко бламиране на Станишев, защото на първия въпрос - искане на доверие, Националният съвет взе решение за промени в изпълнителното бюро и със срок 14 дни. Второ, Националният съвет не прие негативната оценка за правителството. Трето, по отношение на искането за дата на изборите, Националният съвет взе решение за провеждане на консултации и четвърто, много директно се говори за конгрес", коментира Паскалев.

На този пленум нямаше как да не се коментират тези тежки грешки. Нито Националният съвет, нито редовите членове на БСП им стана ясно как бе конструирано това управляващо мнозинство, как бе конструиран Министерски съвет, кой и защо предложи Пеевски за председател на ДАНС. Ние се докарахме до ситуация, в която Сергей Станишев взима еднолични решения - това, което цялата партия трябва да отговаря", каза още Костадин Паскалев.

„Изказвания от типа на „изкупителна жертва" и „изтривалка" са недопустими за един лидер на БСП. Фактически поне в моите очи той престана да бъде такъв. Действията в рамките на последните две седмици на Станишев бяха унищожителни за БСП, но съхранителни за самия него. Ясно е, че през юли не може да има избори, така че пътят към ада е затворен на този етап. Оставането на Станишев председател на БСП може би е пътят към ада. При тази ситуация смятам, че такива избори ще бъдат изключително тежка загуба за БСП. Обявих действията на президента Първанов като предателство към БСП. Самият аз съм бил избиран три пъти като кмет на БСП и смятам, че нямам право да защитавам други политически ценности, ако имам някакъв морал. Политиката може да се променя, политическите действия на една партия могат да се променят, но когато моралът започне да отстъпва на интересите, тогава политическите субекти губят своето значение за гражданите и получават ниски резултати на изборите", допълни той.

На въпроса има ли алтернатива в БСП, той заяви, че вчерашния пленум е доказал, че има.
„Смятам, че е полезно за Станишев да предприеме конкретни организационни действия, свързани с неговата оставка, в противен случай той води БСП към унищожение", каза още Паскалев.

Той коментира още, че заседанието на Националния съвет вчера е закъсняло. „Тежка политическа грешка на Станишев е, че не свика още в първия ден след евроизборите пленума на партията - на него трябваше да се обявят предсрочни избори, но след около година с три важни задачи - завършване на преговорите с Брюксел по финансовата рамка на новия програмен период, проектът „Южен поток" и бюджета за следващата година", обясни Паскалев. Според него мълчанието на лидера на левицата е дало основание на ДПС да заяви позиция за предсрочен вот.