Ограда за 915 млн. долара ще ни пази от космическия боклук

Практическата необходимост от подобен проект отдавна е назряла, а причината е в огромното количество космически отпадъци, натрупали се в околоземната орбита

Компанията "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) е спечелила търг на ВВС на САЩ за създаване на аерокосмическа система за наблюдение, наречена „Спейс фенс“ (от английски - "Космическа ограда"), пише vesti.bg.

По най-скромни изчисления сега около Земята кръжат половин милион отломки от спътници, степени на ракети и други антропогенни отпадъци, които се трупат в космоса от 1957 г. насам.

Именно тогава бившият СССР изстрелва първия си изкуствен спътник. Скоростта, с която те кръжат в космическите простори, достига около 27 000 километра в час. Сблъсквайки се помежду си, те се разбиват на по-малки части, които застрашават както пилотираните, така и безпилотните космически операции.

Целта на "Космическа ограда" ще бъде да се предотвратят подобни аварии в космоса.

Новата система от радари със земно базиране, разположена на Маршаловите острови, ще проследява и каталогизира космическите отпадъци. Тя ще замени сегашната система за наблюдение на ВВС на САЩ от 60-те години на миналия век, която може да проследи само малка част от космическите отпадъци - не повече от 20 000 от 500 000.

Предвижда се "Космическа ограда" да заработи през 2018 година.