Трябва да си луд човек да кажеш избори – в края на юли

Искат да са в управлението, за да си назначат послушковците

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви за "Хоризонт", че държавата е на дъното и дори следващото правителство не може да изведе България от кризата.

Тази арогантност и безпардонност на управляващата тройна коалиция вече мина всякакви граници в последните дни, включвайки и господин Местан, и господин Станишев да говорят за оставка, да говорят за смирение, да говорят за съгласие, толерантност и какво ли не, но вълкът кожата може да си смени, но нрава никога. Днеска влязоха и си гласуваха за седем години напред мандати в Сметната палата, най-важният одитен орган, назначили си в НСИ шеф, вдигнали пенсиите с три процента за старост, след като държавата е във фактически фалит. Това са едни арогантни, едни безотговорни лица, които в момента говорят за разпад на държавността. Не разпад, държавата е в катастрофа, държавата не подлежи на поправяне.

Според Борисов, дори и през есента да има ново правителство, то не може да извади страната от кризата:

За съжаление, тази една година управление на тройната коалиция доведе до невъзможност в следващите години България да излезе от кризата.

За вчерашната реч на лидера на БСП Сергей Станишев, Борисов коментира: Пореден опит да заблуди обществото. В началото се подведох, че говори за оставка, че е разбрал, че провалът на неговата партия, неговия мандат е виден в следствие на политиките, които водят. С днешното си поведение разбрах, че всъщност те продължават да отклоняват вниманието, всеки ден повече да са в управлението, за да си назначат послушковците.

Оказва се, че са подписали договор за „Южен поток“. Ами ако има неустойки в този договор – на 3,8 млрд. евро ако неустойката е 10%, е над 760 млн. лв. Тези хора ще влизат в затвора за това нещо. /…/ Няма сфера, в която катастрофата да не е пълна.

При евентуално участие на ГЕРБ в ново правителство, Борисов посочи какви ще бъдат действията им по отношение на проекта „Южен поток“: Договорът за „Южен поток“ ще бъде прекратен, проведена прозрачна и точна процедура по изискванията на българското законодателство, европейското законодателство и след изтичане на този срок ще бъде подписан по европейските правила. По този начин преди година и половина с президента Путин се разбрахме – по европейските правила, прозрачно, ясно да го направим като пример в Европа. За една година те готов проект го съсипаха. Много ми беше интересно да гледам Куюмджиев как се опитва да стигне до Москва не с директния полет, а през Виена. Много ми е интересно какво е правил там, кой какъв мандат му е дал там да отиде.

Запитан за реална дата за провеждане на избори, лидерът на ГЕРБ подчерта: Трябва да си луд човек да кажеш – края на юли – когато всички са в отпуск и са си завели децата на море, да ги викаш да гласуват. Ако искат да ги направят и на 13 юни. Когато искат да ги направят. Подобно поведение на Станишев, Местан и компания срива държавата.

Според Борисов новите избори трябва да са, когато ги определи президента. Той предупреди, че ако президентът му връчи мандат, ще го държи максимално дълго: Няма да накарам моите избиратели, младите хора, работещите хора, които чакат да дойдат юли и август, за да отидат на почивки, да ги викаме на избори.