Прошков: Да не оставяме вълка да пази стадото

Ние плащаме от джоба си националното предателство на управляващите, припомни Реформаторът

Служебното правителство трябва да пипне "великите" договори за "Южен поток" и кореспонденцията с чуждите фирми, които пишат българските закони. За това призова в предаването "Референдум" па БНТ 1 Прошко Прошков от Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите".

"Както казахме от Реформаторския блок, това национално предателство, под формата уж на "чужди инвестиции", плащаме ние, гражданите, от нашия джоб", заяви той.

Оценката му за кабинета беше следната: "Правителството "Орешарски" нищо не направи за една година.

Това управление само отклонява вниманието от реалната власт на задкулисието. Ние съдим за процесите не по изявленията на политическите лидери, а гадаем по паричните потоци и състоянието на финансите".

"Ако не развържем този възел с предсрочни избори, значи нищо не сме направили", даде и решението Прошков.

По думите му избирателите трябва да бъдат попитани за задължителното гласуване, защото политиците години наред им "продават лоша стока" и сега изведнъж искат да ги задължат да вземат тази стока, което Прошков определи като несправедливо спрямо хората.

"Не виждам нищо страшно гражданите да бъдат попитани на референдум, едновременно с предсрочните избори, защото по този начин ще се вдигне и активността на вота", отбеляза още той.

Прошко Прошков добави, че хората протестират срещу системата и най-катастрофиралите сфери в държавата са тези, чиито закони най-често се променят "на парче" - застрояването на територията, социалното осигуряване и здравеопазването, Изборния кодекс.

"Да се остави този парламент, който няма легитимност, да прави реформи е като да поканиш вълка да пази стадото", направи сравнение Прошков по повод оттеглянето на доверието на управляващите партии от собствения им кабинет.

Ние, от РБ, искаме предсрочни избори, защото социалистите оставиха държавата в калта, категоричен бе той и потвърди позицията на Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите" от вчера, че освен спирането на европейските фондове, се очаква да падне кредитният рейтинг на страната, което ще рефлектира в поскъпване на кредитите за домакинствата - и ипотечните, и потребителските.