Екстремистите от ИДИЛ окупират Ирак

След Мосул групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ завзе и град Байджи, на 200км от Багдад, като са унищожили няколко правителствени сгради и са обкръжили петролна рафинерия.

Според полицията те са подпалили сградите на местното управление на МВР и на градския съд, завзели са и намиращите се в града армейски оръжейни складове. Рафинерията е била охранявана от около 250 охранители, предаде vesti.bg. 

Сунитските екстремисти, които са отцепническа група от терористичната мрежа „Ал Кайда“, продължават настъплението си в богатите на нефт райони на иракски Кюрдистан. 

Те вече установиха контрол над цялата провинция Ниневия, завземайки и нейния център – Мосул, втория по големина град в Ирак. 

По данни над 500 хил. мирни жители са избягали от града и околностите му, спасявайки се от боевете и от терористите. На Мосул са нанесени огромни щети,  заяви губернаторът на провинцията Атила ан Нуджейфи, цитиран от ИТАР-ТАСС. Бунтовниците са подпалвали всичко по пътя си и сега горят автомобили, къщи, складове, а над града се стеле черен дим, разказа губернаторът. 

Джихадистите патрулират из града и призовават чиновниците да се върнат на работните си места, съобщава Франс прес, като подчертава, че след вчерашните боеве тази сутрин обстановката е била спокойна. Някои от джихадистите с черни дрехи или с военни униформи и със скрити с маски лица са заели позиции в сградата на съвета на провинцията. 

Повечето магазини днес са останали затворени. Хора, решили да останат в града, въпреки че той е в ръцете на ислямистите, се страхуват, че те ще наложат ограничения върху гражданските свободи. Същевременно десетки семейства продължават да напускат града по посока Кюрдистан. 

В ръцете на нападателите е и град Ел Хувейджа, разположен югозападно от Киркук в провинция Тамим, както и по-голяма част от провинция Салах ед Дин.  В попадналите под контрола на терористите райони се водят тежки боеве. 

Правителствените сили оказват ожесточена съпротива на отрядите на ИДИЛ, но опитите им да организират контранастъпление засега са неуспешни. 

Премиерът Нурики ал Малики, който е шиит, обяви обща мобилизация и поиска от парламента да обяви извънредно положение.  Правителството обяви и създаването на кризисна група, която да контролира въоръжаването на гражданите, готови да се борят с бунтовниците.