Навършиха се 19 години от показното убийство на Георги Николов - Мечката

Животът

11-06-2014, 15:17

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Да си спомним за големия мъжкар и Първа частна милиция

На 10 юни се навършиха 19 години от показния разстрел на шефът на най-голямата охранителна фирма по Южното Черноморие "Първа частна милиция" Георги Николов - Мечката. На тази дата, през 1995 година, точно в 19,30 часа изстрелите застигнаха силовия бос пред спортния клуб “Атлант” в комплекс “Славейков”. Той се свлече до черното си “Порше – Кабрио” с два куршума в тялото. Малко по-късно куртуристът издъхна в бургаска болница. Разстрелът е станал пред очевидци, се разбра след пищното борческо погребение на 12 юни. Две жени видели убиеца и го описали  като много слаб, висок около 180 см, късо подстриган, облечен в светлосив анцуг. До ден днешен обаче нито екзекутора, нито поръчителя не са открити.

Георги Николов – Мечката е роден на 12 август 1967 г. в Бургас. Учи в местното Спортно училище „Юрий Гагарин“  като щангист. След като завършва средното си образование постъпва в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик. Приключва обучението си успешно и започва да работи в Специализирания отряд за борба с масовите безредици в Бургас. Заедно с Найден Милков са неформални лидери в подразделението до 1993 година, когато са обвинени и арестувани за нападение над бившия световен шампион по борба Иван Гинов.

Иван Гинов подава жалба в полицията. По същото време той е приближен до Васил Илиев и представлява ВИС-1 в Бургас. Заради подадената от него жалба Георги Николов – Мечката и Найден Милков престояват два месеца в ареста и са уволнени от работа преди разследването да е приключило. Двамата отричат да са виновни и обявяват гладна стачка в Следствения арест в Бургас.

Бившите колеги от Специализирания отряд за борба с масовите безредици застават зад колегите си и са на мнение, че Георги Николов е бил перфектен в работата си, но е започвал да влиза в неразбирателства с началниците си. Това била причината те да започнат да търсят начини да го уволнят от МВР.

Като служител на МВР, Георги Николов – Мечката е имал достъп до информация за отношенията между управляващата власт и зараждащите се групировки. Тази информация му е дала „начален старт“ при основаването на Първа частна милиция. Другите двама съдружници са уволнения Найден Милков и друг служител на подразделението – Рали Пенков.

Година след регистрирането на фирмата, тя вече държи повече от 70% от обектите по Южното Черноморие, с което става проблем за групировките ВИС и СИК. В този момент шефът на ВИС Васил Илиев осъзнава каква е мощта на Първа частна милиция. След това Мечката става новият представител на ВИС по Черноморието.

Малко след убийството на Васил Илиев в София е откриването на дискотека „Айсберг“ в Слънчев Бряг, на която Георги Илиев и Георги Николов – Мечката провеждат разговор, на който обсъждат процента от печалбата на Първа частна милиция, който отива за ВИС. На следващия ден около 19:00 ч. Георги Николов паркира новото си черно „Porsche“ пред входа на своята фитнес зала „Атлантик“.

Според полицията е имало един стрелец, който е бил скрит в храстите на метри от Георги Николов и е започнал да стреля по него, след което е избягал. Свидетели, които са били на метри от стрелбата заявяват, че са видели да минава червен автомобил, но не са сигурни, че е било стреляно от него. Минути по-късно е закаран от трениращите към момента в залата негови приятели в болницата, където 20 минути по-късно констатират смъртта му.

Въпреки изявленията на шефове на МВР и разследващи, че знаят кои са поръчителя и убиеца и до днес няма заловени и осъдени, пише crims.bg

Георги Николов е женен за Яна Георгиева, родена на 6 септември 1971 г. в Бургас. Двамата имат едно момче – Никола Николов. След убийството на Мечката, семейството не получава нищо от наследството и остатъците от Първа частна милиция. В момента Яна живее в Лондон, а синът им Никола живее в Бургас.