Животът на една Кумари

Общоприетото разбиране за Богините по света е, че те са сакрализирани същества, които закрилят и наблюдават народа си от високо, но не и в Непал – там Богините са от плът и кръв!

Избрани още от раждането им, тези малки момиченца са известни като Кумари и се смята, че са въплъщения на индуистката богиня на силата – Кали, пише vesti.bg.

От момента, в който биват избрани и преминат строг тест от 32 етапа, тези живи богини придобиват статус като на безсмъртно същество и стотици хиндуисти и будисти смятат, че Кумари ги пази от злото.

Кандидатките за богини са момиченца между 3- и 5-годишна възраст. Подборът се прави от петима високопоставени будистки свещеници според 32 критерия за съвършеност, които са строго определени в светите писания.

Първо детето бива подложено на щателен оглед. То трябва да има гладка кожа без никакви белези – нито родилни, нито придобити. Да бъде с големи, черни, леко изпъкнали очи, хубава усмивка дълги нежни ръце.

Но критериите са и морални - крехката възраст не пречи момиченцето да бъде подлагано на ужасяващ тест, за да докаже, че не знае какво е страх.

Преди да "встъпи в длъжност", му принасят в жертва биволи и овни. Детето трябва да се разхожда храбро върху отрязаните биволски глави в стая, осветявана от трeпкащата светлина на фенери, украсени от маскирани крещящи и подскачащи демони.

Трябва да прекара една нощ само в храма, заобиколено от змии и статуи на демони и дори и най-малката проява на страх води до отпадане от списъка. Накрая момичето трябва да разпознае сред купчина дрехи облеклото на предшестващата Кумари.

Кумари, което означава девствен на непалски, са принудени да напуснат домовете си и биват крити в храмове, които могат да напускат само, когато присъствието им е необходимо на фестивали и шествия, като обект за поклонение.

Кумари винаги е облечена в червено, носи косата си на кок, а на челото ѝ има нарисувано "огнено око".

Освен това Кумари е твърде специална, за да ходи. Вместо това тя е носена в количка, на трон или на ръцете на други хора. Понякога това означава, че момичето не се научава да ходи, докато не престане да бъде Кумари.

 Тези момичета нямат право да ходят на училище или да участват в ежедневния обществен живот, като се появяват извън храмовете си до 13 пъти в годината.

Новият живот на момичето като Кумари е изключително различен. Въпреки, че не ѝ е заповядано, от нея се очаква да се държи като богиня. Тя е показала определени качества, когато е била избирана за Кумари, а спокойствието е най-важното от тях. Вярванията са, че раздразнителната богиня носи лоша поличба.

Поклонниците следят реакциите на Кумари, по което определят посланията на Богинята към народа. Ако плаче или се смее високо, това е знак за сериозна болест или смърт, ако търка очите си – неизбежна смърт. Треперенето й е знак за лишаване от свобода, а плясването с ръце е причина за притеснение у кралят. Ако Кумари остане безмълвна и безучастна по време на аудиенция, нейните поклонници ще си тръгнат духовно извисени.

Когато обаче влязат в пубертета, всичко се променя за Кумари.

След като започне менструацията им, момичетата минават през 12-дневен ритуал, наречен "Гуфа", след който животът им като Кумари приключва. Те се връщат към обикновения живот, който не познават.

В Непал има поверие, че мъж, който се ожени за бивша Кумари, ще умре до 6 месеца след сватбата. Въпреки това по-голямата част от тези момичета се омъжват и имат деца.