Кабинетът продължава да демонстрира арогантност и безпардонност (обновен)

Да избираш най-важният одиторен орган за седем години напред, след като си подал оставка?!

„С днешните си актове правителството продължават да демонстрират своята арогантност и безпардонност”, това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов от Вашингтон. „Не знам, с какви очи, след като са подали оставка, поне на партийно ниво и БСП, и ДПС, „Атака“ крещят отвън оставка на правителството, а влязоха да направят кворум, за да може да минат Сметната палата, както и изборът на шеф на Националния статистически институт. Да избираш най-важният одиторен орган за седем години напред, след като си подал оставка, те вече го правиха това преди пет години. По същия начин последните дни вдигнаха пенсиите, си спомняте, без да има пари бюджета. Разбира се, назначиха си посланици и хора на ръководни постове, които в последствие, ако тръгнат да бъдат махани започват да говорят за реваншизъм, за чистка и за какво ли не. Така че учуден съм от това, което сътвориха г-н Местан и г-н Станишев, защото последните дни говориха за мъдрост, за толерантност, за съгласие, за излизане от кризата и всичко останало.”, каза още Бойко Борисов.

Според него с днешния си ход управляващите са минирали всякаква възможност за каквито и да е нормални разговори. „Какво има да говорим във вторник на КС при положение, че те така безпардонно се държаха днес? И за седем години напред ще определят кой да бъде в най-важния одитен орган. При положение, че не участва най-голямата партия, спечелила изборите, в него. Просто не е само неморално, то не е логично. Така че оттук нататък, за съжаление, разговорите няма да имат така желаната от мен мъдрост, толерантност, разбирателство. Те показаха, че това за тях не са ценности, това за тях не е важно. И че от позицията на моментната сила на сриналата се Тройна коалиция между тях и „Атака” могат да го направят. Но, за съжаление, това е съдбата ни в България”, допълни лидерът на ГЕРБ. Борисов бе категоричен, че тонът на КСНС при президента ще бъде конфронтационен. „След днешните решения не виждам никакъв смисъл да проявявам толерантност. Те това си посяха, това ще пожънат”, посочи още Борисов.

Относно това кога е възможно да се проведат предсрочни парламентарни избори, лидерът на ГЕРБ заяви: „Това е работа на президента и има технологично време, което трябва да се спази, но повтарям – единственият изход за страната и за нас е максимално добър резултат на изборите. Иначе ще бъде много тежко”. „Ако е вярно, че започва разследване на шефа на ДКЕВР за конфликт на интереси, това означава, че решенията на ДКЕВР са нелегитимни, че така, както многократно предупреждавахме ДКЕВР не е независим регулатор, а партиен орган. И тук те носят отговорност пред закона”, така Бойко Борисов коментира започналото разследване в ДКЕВР. „И накрая може да има осъдени хора. Не искам да им пожелавам това, но ако действително са били и в БЕХ, и в ДКЕВР, това означава много тежък конфликт и много тежък отзвук в Брюксел. Защото независимите регулатори са неприкосновени и именно затова се избират”, заяви лидерът на ГЕРБ.