Масова проверка на капанчета, кръчми, ресторанти за изправни газови бутилки (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

11-06-2014, 14:04

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дюнер в "Тракия" пред затваряне, уредите му без годишен преглед

Повече от 50 заведения за обществено хранене в Пловдив, сред които кръчми, капанчета, дюнери, бистра и ресторанти, ще бъдат проверени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор днес и утре. Целта е да бъде установено дали бутилките и уредите на газ имат годишен технически преглед и дали отговарят на изискванията на Наредбата за устройство, безопасна експлоатация и технически надзор, каза шефът на инспекцията за Южна България Димитър Михайлов. Проверките са в цялата страна. Краен срок за приключването им няма.

Още към 10 часа днес сутринта Михайлов и колегата му Данко Арсов провериха две дюнерджийници в ж.р. "Тракия", на броени метри една от друга. Първият обект за обществено хранене се оказа напълно изряден и инспекторите дори похвалиха управителя Петър Йончев за добре свършената работа. Куп нарушения бяха открити при втората дюнерджийница, в която газовите бутилки и уреди нямаха залепени стикери за минат годишен технически преглед. "Съмняваме се да са били проверявани, защото никоя фирма за технически надзор няма да рискува лиценза си. Ако е имала такава проверка, от фирмата са били длъжни да залепят стикери на уреда. Такива стикери няма. Ако до края на деня не представят документите, обектът ще бъде затворен", каза Димитър Михайлов.

Газовите бутилки трябва да се съхраняват на открито и проветриво място, за да може, ако има изтичане на газ, то да стане в атмосферата. Забранено е газови бутилки да се съхраняват под нивото на околния терен, защото пропан бутанът е тежък газ и пада на пода на помещението. Забранено е да се съхраняват близо до лесно запалими и горими материали. Забранено е да се съхраняват в помещения, в които температурата е над 40 градуса. Забранено е да се съхраняват в помещения, заедно с хранителни продукти.

Наказанията са: спиране от експлоатация на газовите уреди, които не са регистрирани, заповед за преместване на бутилките, които не се съхраняват на правилното място и санкции за ползвателя, които са от 100 до 2 000 лева в зависимост от тежестта на нарушението и дали то може да доведе до инциденти.