В последния момент: Управляващите си наредиха хората в Сметната палата и НСИ

За бързите си последни решения БСП получи критики от чужди и от свои

С рогата напред Народното събрание взе първите си последни решения преди очакваното разпускане. Въпреки призивите на опозицията, те бързо и категорично гласуваха новите членове на Сметната палата.

На фона на последните вътрешнопартийни събития в БСП, чийто външно изражение коства неизбежната оставка на кабинета Орешарски, ГЕРБ заявиха, че ще оттеглят вота си на недоверие, ако КБ направи същото с точката от дневния ред за избор на членове на финансовата институция.

Управляващото мнозинство отказа.

В пленарната зала само беше потвърден съмнителния избор на Лидия Руменова за председател на Сметната палата - със 111 гласа "за", 80 - "против" и един, който се въздържал от гласуване. Останалите членове са Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, Тома Дончев.

Народните представители отхвърлиха предложението всеки да бъде гласуван поотделно. В рамките на днешния дневен ред дори беше намерено време новите членове да положат клетва за мандата си от 7 години.

Очаквано, БСП получи критики и от чужди, и от свои за тези действия.

"Управляващите концентрираха максимална власт в ръцете на членовете на Сметната палата, замениха я с тяхната колективна анонимност и колективна безотговорност при вземане на решения, с липса на прозрачност, с възможност за вземане на решения под партиен натиск и за изпълнение на партийни поръчки", заяви при обсъжданията Менда Стоянова.

Депутатът в оставка Георги Кадиев също беше против гласуването по тази точка с мотива, че е безотговорно в настоящия момент да бъдат излъчвани ръководители на една институция, които ще заемат тази длъжност в продължение на седем години. "Не се гласуват седемгодишни мандати, когато след два дни очакваме оставка на правителството", заяви той.

Междувременно в Министерски съвет, пак така набързо, кабинетът определи и председател на Националния статистически институт на мястото на Ренета Инджова. Очаквано, такъв стана зам.-председателят на института Сергей Цветарски - избор, също сочен като съмнителен, тъй като Цветарски неведнъж е влизал в тона на правителството в личните му отношения спрямо Инджова.