ГЕРБ ще върне евтиния газ от Черно море

Бойко Борисов участва в кръгла маса "Енергийна сигурност", която се проведе в Търговската камара на САЩ

Когато правителството на ГЕРБ се върне на власт в България, веднага ще бъдат обявени прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в Черно море - една огромна възможност не само за българските, но и за американските компании за инвестиции и бизнес. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема "Енергийната сигурност“, която се проведе в Търговската камара на САЩ във Вашингтон.
Бившият премиер е на едноседмично посещение в американската столица.

Пред американския бизнес Борисов обясни, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ след конкурс консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ „Хан Аспарух“ в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ. "За съжаление след като дойдоха на власт, от една страна българските комунисти замразиха всички тези възможности за инвестиции и от друга – лишиха държавата ни и Европейския съюз от възможността да добиваме евтини суровини и бяхме принудени да продължим да купуваме скъпия руски газ", отбеляза Борисов.

И добави: "Но когато Европейската комисия осъзна какво правят комунистите, спря европейските фондове за България и днес нашето правителството се срина окончателно. И когато ГЕРБ се върне на власт, ние веднага ще обявим прозрачни конкурси за тези находища и ви приканвам да участвате в тях“, каза твърдо лидерът на българската десница.

Председателят на ГЕРБ информира американските инвеститори, че при наличието на подобни ресурси в България могат да бъдат изградени и паро-газови централи за производство на електрическа енергия, защото страната ни разполага с електропреносна мрежа за износ на ток както в региона, така и в цяла Югоизточна Европа.

Борисов още веднъж подкрепи официално и идеята за създаването на общ Европейски енергиен съюз. „Полският премиер Доналд Туск има пълната ми подкрепа в Европейския съвет за общ Европейски енергиен съюз. Убеден съм, че след кризата в Украйна Европейският съюз е разбрал, че когато сме единни, сме много по-силни и например много по-лесно и ефективно председателят на ЕК ще може да преговаря с Русия за цената на газа, отколкото всеки отделен премиер. Освен това след формирането на общ съюз, например ЕС и САЩ могат да преговарят и за доставките на втечнен газ от Америка, в зависимост от нуждите на европейския пазар. Чрез публично-частно партньорство на европейски пристанища могат да се изградят и терминали за доставка на втечнен газ.

Това също са огромни възможности за инвестиции, но преди всичко е и възможност за диверсификация на българската и европейската енергийни системи“, коментира още Борисов.
Лидерът на ГЕРБ припомни, че за разлика от всички останали партии в България, ГЕРБ няма нужда да доказва на САЩ колко надежден партньор е. Възможностите за инвестиции в България не се изчерпват със сферата на енергетиката, подчерта Бойко Борисов, като даде за пример туризма, строителството, селското стопанство и други.