БСП с твърди крачки върви към дъното!

Националният съвет е дал мандат на лидера на БСП Сергей Станишев за организирането на предсрочните избори и мандат за промени в изборното бюро

Корнелия Нинова е подала оставка като заместник-председател на ПГ на Коалиция за България, но остава депутат, информира Нова ТВ.

Новината съобщи пред журналисти депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев късно снощи, след Националния съвет на БСП.

Смятам, че не само лидерът на БСП трябва да носи отговорност и когато искаш носене на отговорност, трябва да дадеш личен пример. Това каза пък самата Корнелия Нинова, цитирана от агенция "Фокус".

"Аз казах – поемам своята отговорност и подавам оставка от поста, който заемам. Не сме решили дали ще има конгрес преди срещата на Бузлуджа", добави Нинова.

Георги Кадиев също е подал оставка, но не е ясно точно от какъв пост.

Според участници в заседанието Кадиев е подал оставка като депутат и като член на Националния съвет на БСП, предаде БТА.

Националният съвет на БСП приключи късно снощи след близо 8-часово заседание. На пленума на Левицата е била обсъдена възможността да се проведе заседание на конгреса преди изборите, но окончателно решение не е взето.

По думите на Антон Кутев първо трябва да стане ясно кога ще е предсрочният вот.

До гласуване за вот на доверие на лидера на партията Сергей Станишев не се е стигнало.

Сред решенията, които са взети са: Националният съвет дава мандат на лидера на БСП Сергей Станишев за организирането на предсрочните избори – за водене на преговори за предсрочни избори с коалиционните партньори от ДПС, така и пред президента Росен Плевнелиев.

"Говорим за възможно най-кратките срокове, като за целта трябва да се проведат съответните разговори, и с коалиционните партньори от ДПС, и с президента на републиката и със съответно другите партии.

Така че целта е възможно най-бързи избори, а кога ще бъдат те трябва да се установи в рамките на тези разговори, за които му беше даден мандат", каза Кутев.

Станишев получава и още един мандат – за промени в изборното бюро.

Според Кутев оставката на кабинета трябва да бъде съгласувана в зависимост от това как да се направят възможно най-бързите избори.

„Самата технология е въпрос на разговори, които ще бъдат проведени в близките няколко дни", допълни той.

Кутев обясни, че на Националния съвет също се е говорило и за Конгрес на партията, но това ще стане ясно след като се види датата на изборите.

„Според нашия устав има срок, който мисля, че беше 2 месеца, за насрочване на дата. Както виждате едната от двете възможности за дата на избори в края на юли е преди тези два месеца", поясни той.

Според народният представител вътрешна опозиция в БСП винаги е имало и тя по-често е по-шумна, отколкото външната. „Няма основания да говорим за преврат. Конкретно оставката на Станишев не е искана, но се говореше за оставка на ръководството и промени, но това е нещо, което би трябвало да се решава на следващ Конгрес", заключи Антон Кутев.