Вестниците в Сряда, 11 юни

Корнелия Нинова и Георги Кадиев са подали оставки

"24 часа"

Сергей Станишев да започне преговори с президента, ДПС и останалите политически партии за възможно най-ранна дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Това реши националният съвет на БСП преди минути след 8-часово инфарктно заседание. Червеният пленум обаче не определи коя е най-подходящата дата за вот, въпреки че в доклада си по-рано през деня лидерът поиска това да се случи до края на юли. По-вероятно е изборите да са в началото на септември, коментираха членове на соцръководството, след като пленумът масово се обяви срещу избързването и изтеглянето но вота след месец.
Според члена на изпълнителното бюро Антон Кутев оставката на правителството зависи от това коя дата ще бъде договорена за изборите.
Станишев получи мандат и за промени в изпълнителоното бюро и предизборния щаб на партитята, които той трбява да предложи на следващ пленум.
Конгрес на партията ще се реши кога ще има, след като се насрочи датата за изборите, обясни Антон Кутев.
От изказването на Кутев стана ясно, че Корнелия Нинова е подала оставка като заместник-председател на ПГ на Коалиция за България, но тя остава депутат. Георги Кадиев също е подал оставка и като народен представител, и като член на ИБ на БСП.
"Смятам, че не само лидерът на БСП трябва да носи отговорност и когато искаш носене на отговорност, трябва да дадеш личен пример. Това каза Нинова пред журналисти, цитирана от Фокус.
„Аз казах – поемам своята и подавам оставка от поста, който заемам. Не сме решили дали ще има конгрес преди срещата на Бузлуджа”, добави Нинова.


Президентът: Свиквам КСНС идния вторник
"Монитор"

На срещата политическите лидери ще решат датата на изборите
Президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност следващия вторник, на което политическите лидери да се обединят около конкретна дата за предсрочни избори. Държавният глава обяви плановете си за това вчера, след като председателят на БСП Сергей Станишев поиска избори в края на юли. „Ще свикам КСНС, за да приключим на този етап по най-достойния начин и да покажем отговорно отношение и демократичен подход от българския политически елит към политическата и парламентарна криза”, обясни Плевнелиев. Той настоя партийните лидери да седнат на една маса и да се разберат, а не да „се замерят през медиите с противоречиви изказвания”. „КСНС е мястото, където всеки един от политическите лидери ще може да каже своите аргументи”, коментира президентът. Той изрази надежда, че на заседанието във вторник освен дата на изборите държавните мъже ще постигнат съгласие и за процедура за избор на нов еврокомисар за България. Според Плевнелиев трябвало да се постигне консенсус и за важни реформи и казуси като „Южен поток” и спрените еврофондове.


ЕК ни върна със забележки споразумението за еврофондовете до 2020 г.
"Сега"

Ромите, развитието на градовете и липсата на яснота за здравеопазването са сред най-проблемните области.
Европейската комисия продължава да има сериозни резерви към предложеното от България споразумение за партньорство за новия програмен период 2014-2020 г. въпреки редицата ревизии на документа. Някои реформи остават неясни, ЕК не приема и разпределението на парите по отделни приоритети.
Това става ясно от препоръките на Брюксел към изпратения от България официален проект на споразумението за партньорство. Документът е определен като "зрял и с ясна структура", но забележките по съдържанието остават сериозни. Противно на обичайната практика такива коментари само да се преразказват, този път кореспонденцията бе публикувана в пълния си обем на сайта eufunds.bg. Множеството препоръки със сигурност ще отложат във времето подписването на споразумението, както и одобряването на седемте програми, плюс парите за селските райони. С политическите трусове у нас рисковете да не започнем скоро да ползваме парите от новия финансов период стават още по-големи.
В частта на финансирането Европейската комисия недоумява защо България е предвидила едва 24.6 млн. евро за подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии. Средства за този приоритет се планират само по програмата за развитие на селските райони, без в самите оперативни програми да има такова перо. От Брюксел не са съгласни и да увеличаваме средствата за опазване на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност. Ръстът тук идва от по-голям бюджет за опазване на околната среда в градовете по програма "Региони в растеж", става ясно от сравнение на данните. В началото на годината по този приоритет бяха предвидени едва 46.7 млн. евро за цялата програма, а сега парите са 337.6 млн. евро за сметка на намаление другаде. Този ръст трябва да бъде обяснен, той не трябва да става за сметка на инвестиции в ключови сектори като образование, здравеопазване, иновации, изтъкват от ЕК.
Програмата "Региони в растеж" е рискова за цялото споразумение. От Брюксел за пореден път дават категоричен знак, че няма да се съгласят парите за развитие на регионите да се разпръснат между 67 града. "Това няма да позволи ефективното усвояване на близо 725 млн. евро", категорични са от комисията. Вземането на решение по този въпрос касае както оперативната програма, така и общото разпределение на средства по обявените от ЕК общоевропейски приоритети.
Въпреки приетите набързо от България камари от стратегии в критични сектори критиките на ЕК за неясни намерения и приоритети остават на дневен ред. От коментарите става ясно, че правителството е изпратило в Брюксел обширен документ по тема "Здравна реформа", но от Брюксел продължават да не виждат конкретика в плановете за реформа, финансирането и времевия й график. От комисията изтъкват, че без план и карта за преструктурирането на болниците европейското финансиране няма да е възможно.
На стратегическо ниво се критикува и срамежливото споменаване на интеграцията на ромите. По политически причини тази тема в България се избягва, но ЕК иска да види ясни ангажименти за интегрирането на ромите, както и за гарантирането на достъп до базови услуги като здравните за цялото бедно население. Традиционни критики има и към забавената реформа във ВиК сектора, липсата на добри приоритети за развитието на селските райони, слабата координация в енергийната ефективност и нуждата от спешни мерки за подобряване на капацитета на администрацията. Част от тези критики буквално преповтарят вече отправени забележки на по-ранен етап от подготовката на документа.
Европейската комисия е отправила и друга сериозна забележка към България в частта на финансирането, който може да има сериозно отражение върху всички оперативни програми - делът на финансиране от европейските фондове. От ЕК настояват България да посочи по кои приоритети и програми счита за нужно европейското финансиране да е на максимума от 85%. Това означава, че по някои оперативни програми и мерки европейското финансиране трябва да е по-малко. Това ще позволи реализация на повече на брой проекти, но пък при по-голям дял на националното и частно съфинансиране.


Годините за пенсия скачат от 2015 г.
"Стандарт"
Няма кой да проведе реформата, вдигат с 3 лева парите за старост
Политическата криза поставя под въпрос обещаната пенсионна реформа. През тази година се очакваше да се постигне широко съгласие за мерки, които да доведат до свиване на огромните дефицити в НОИ, без това да е единствено за сметка на увеличение на годините работа до пенсия. "Няма кой да проведе тази реформа, за целта е нужен работещ парламент", коментираха вчера социалните партньори след заседание на тристранката. Служебното правителство няма правомощия да решава подобни проблеми. Не е ясно кога ще се проведат изборите и дали следващите управляващи ще имат нагласа да продължат започната работа по темата.
"Ако нищо друго не се предприеме до края на годината, ако не се промени Кодексът за социално осигуряване, от 2015 г. отново започва увеличаване на възрастта и стажа с по 4 месеца всяка година", обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Разпоредбата, въведена преди две години от ГЕРБ, все още съществува в кодекса, след като бе замразена през тази година.
На практика работата по пенсионната реформа буксува още от края на м.г. Оттогава не са провеждани заседания на Експертния съвет към социалния министър в очакване да отминат евроизборите. Съветът бе сформиран да даде рецептата за необходимите промени. Сред лансираните от експертите предложения е обвързването на годините за пенсия с нарастването на продължителността на живота, както и вдигането на осигурителните вноски до нива, които да намалят дефицитите за покриване на пенсиите и другите обезщетения. Трябваше да се реши също как да се ограничи ранното пенсиониране в системите за сигурност и лесният достъп до инвалидни пенсии, признати за големите пробойни в пенсионно-осигурителната ни система.
Големият проблем е, че не е решен въпросът с пенсиите на работниците при първа и втора категория труд (вредни условия), коментираха социалните партньори. Според Кодекса за социално осигуряване от 1 януари 2015 г. техните пенсии трябва да започнат да се плащат от частните професионални пенсионни фондове, а не от НОИ. Все още няма текст в кодекса, който да разпорежда кой ще плаща тази част от пенсията, която съответства на осигуровките, правени преди създаването на тези фондове през 2001 г. "Частните дружества имат предложение как да се реши казусът, но няма на кого да го представят", алармираха от АИКБ. Пенсионни експерти пък предупредиха, че проблемът трябва да бъде решен до месец, за да има време пенсионните фондове да се подготвят.
С 2,7% да се вдигне социалната пенсия за старост от 1 юли, обсъди вчера тристранката. Така най-ниската в страната пенсия ще се увеличи с 3 лв. - от 110 на 113 лв.


70 процента от зрелостниците не познават запетайката
"Труд"

70 на сто от зрелостниците не могат да слагат запетайки. Едва 29 на сто от общо 54 169 абитуриенти са успели да се справят със запетайките на задължителната матура по български език и литература.
За сравнение м.г. запетайки правилно са слагали 62% от завършващите ученици.
Писането на собствен текст продължава да е слабото място на учениците, сочат анализите на образователното министерство.
Едва 38% от дванайсетокласниците са дали свой текст на матурата, останалите са решавали само тестовите задачи. Интересното е, че при тях грешките са най-много при отворените отговори, които изискват писане.
Продължава да се задълбочава тенденцията слаб успех да имат учениците от училищата в едни от най-бедните райони на страната. Разликата между учебните заведения, които са първи по успех и тези на последните места, е почти единица (виж таблицата долу).
Първото място (среден успех от всички матури) се държи от Кърджали, следвано от Смолян, Благоевград и София-град. На последните три места са Ямбол, Шумен и Разград.
Статистиката от оценките от задължителната матура по български език показва, че учениците от Кърджали са номер едно по знания по официалния ни език - средният им успех е 4,75.
В София той е 4,63,а в Смолян с - 4,42. На последно място е Разград със среден успех 3,80.
Няма изненада в това, че от Кърджали са на първо място, тъй като и предната година те са били сред отличниците. Там има мотивирани ученици и родители, каза министър проф. Анелия Клисарова.