Газпром даде отрочка на Украйна

Преговорите за газовите доставки продължават

Днес в Брюксел продължават преговорите, които се водят между Москва и Киев с посредничеството на Европейския съюз, по условията за доставките на руски газ за Украйна. Разговорите трябваше да започнат във вторник вечерта, но бяха отложени заради късното пристигане на руската делегация в Брюксел.

Междувременно, европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че в най-добрия случай споразумение може да бъде постигнато в близките дни. Той уточни, че преговарящите страни имат нужда от повече време, и добави, че цената на природния газ е една от проблемните теми.

С настъпването на 11 юни изтече срокът за изплащане на част от дълговете, които Украйна е натрупала пред Русия за газовите доставки. Това породи опасения за въвеждане на авансово плащане за подавания към Украйна руски природен газ и спиране на доставките. Малко след изтичането на срока руската компания „Газпром” обяви, че е отсрочила въвеждането на авансовото изплащане. Така, крайният срок за плащане на дължимите суми става 16 юни. След разговор с европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер директорът на „Газпром” Алексей Милер заяви, че в рамките на двустранните консултации руската страна е направила стъпка напред за продължаване на преговорите. Той допълни, че разчита на успешното провеждане на срещите, които предстоят в сряда в Брюксел.

Междувременно, президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил с германския канцлер Ангела Меркел провеждащите се в Брюксел тристранни преговори за разрешаване на проблемите около изплащането на украинските задължения за руския природен газ. „Путин е подчертал, че въпреки възникналите трудности руската делегация е упълномощена да продължи разговора с конструктивна позиция с крайната цел да се постигне приемливо за всички страни споразумение”, се казва в съобщение на руското президентство.