АБВ: Станишев превръща БСП в заложник на стремежа си за оцеляване

От един прибързано организиран "вот" печелят само купувачите на гласове, смятат от коалицията

Гражданска инициатива АБВ излезе с официална позиция по днешното предложение на лидера на БСП Сергей Станишев за предсрочни парламентарни избори още през юли. Според коалицията това би обслужило единствено купения и контролиран вот.

Ето пълния текст на становището на АБВ:

"Вкопчен в собственото си политическо оцеляване Станишев предлага избори през юли. Извънреден вот в средата на лятото обслужва единствено купувачите на гласове.

От избори през лятото са заинтересовани купувачите на гласове, които ще разчитат на контролиран вот. Тези, които не искат истинска кампания, а механично гласуване. От подобен, прибързано организиран "вот" губи активната част в обществото, тази, която иска промяна, но за пореден път ще бъде лишена от тази възможност.

Ръководството на АБВ счита, че обявеното от председателя на БСП намерение да инициира предсрочни избори в края на месец юли е безотговорна и рискова за държавата авантюра, която пренебрегва демократични процедури в името на едно единствено нещо - политическо оцеляване на ръководството на БСП. Остава необяснимо защо вместо да подаде оставка, Станишев и ръководството на БСП превръщат цялата си партия в заложник на кариеристичните си позиции. Всички те обаче явно са наясно, че социалистическата партия е пред разпад и с отчаяни мерки, като избори на бързи обороти, се опитват да направят всичко възможно да задържат още малко неспасяемото положение.

АБВ е готова за избори. Ние обаче искаме истинска, дълбока промяна на статуквото. Разчитаме, че предстоящите консултации по предсрочния вот при президента Росен Плевнелиев ще се проведат в условия на отговорност и максимална загриженост за бъдещето на държавата и нашия народ."