Плевнелиев: Вторник ще бъде интересен ден

Неотложни теми като "Южен поток" нямат нужда от партийно боричкане и противопоставяне, заяви държавният глава

В момента пред страната ни стоят неотложни проблемни казуси като енергийния проект "Южен поток" и споразумението за партньорство с ЕК, които не се интересуват от партийно боричкане и противопоставяне. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев в коментар на належащите проблеми, които ще бъдат и тема за разговор на насрочения от него за вторник Консултативен съвет за национална сигурност.

Финализирането на споразумението на България с Европейската комисия по никакъв начин не е под въпрос, категорично заяви държавният глава. Това е процес, който може да бъде придвижен както от едно правителство в оставка, така и от служебно такова. 

"Те нямат нужда от парламент и съответно от решение на парламента. Това не е проблем, но разбира се, ще стане сериозен проблем, ако политическите лидери влязат в поредната фаза на противопоставяне и тясно партийни интереси и не покажат достоен и отговорен европейски подход, включително и по темата за споразумение с ЕК", заяви Плевнелиев като допълни, че точно по тези въпроси ще търси широкото съдействие на политическите лидери във вторник.

Държавният глава ще предложи за обсъждане декларация за съгласие по няколко важни теми, които той по-рано днес формулира. А именно: дата за предсрочните избори, предложение за процедура по избора на еврокомисар, вътрешнополитически реформи и разрешаването на "неотложни проблемни казуси като "Южен поток" и споразумението за партньорство, които не се интересуват от партийно боричкане и противопоставяне".

Росен Плевнелиев апелира партийните водачи към национално отговорен подход, вследствието на който да се постигне съгласие за датата на предстоящия вот. Самият той не би могъл еднолично да предложи такава, защото това би било противоконституционно. Рано е още и да се говори за служебен кабинет и "да се раздават постове" в неговите рамки.
"Вторник ще бъде интересен ден", отбеляза президентът.