Някои служби още не са предали комунистическите си архиви

Трябва с общи усилия да приключим темата с тоталитарното ни минало, призова президентът Росен Плевнелиев

"Гражданите вече могат да видят истината за комунистическия режим и неговите служби". Това заяви българският президент Росен Плевнелиев по повод работата на създадената преди три години Комисия по досиетата, която, според него, се е отнесла изключително отговорно към своите ангажименти.

Държавният глава беше на посещение при Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия и Централизирания архив на тази комисия.

По думите му обаче все още има институции, които не са изпълнили ангажиментите си да предадат съхраняваните от тях архиви на тоталитарните служби.

Президентът изрази благодарност на Националната разузнавателна служба, която почти изцяло е предала архивите си на Комисията и посочи, че това трябва да направи и Служба "Военна информация", в която все още се намират около 33 хиляди архивни дела. Президентът Росен Плевнелиев апелира оставащите документи да бъдат предадени за съхранение в Комисията по досиетата. ГД "Изпълнение на наказанията" в Министерството на правосъдието също съхранява документи, които не са предадени на Комисията по досиетата.

"Нека в рамките на тази година и 25 години от началото на демократичните промени в България с общо усилие да приключим темата с тоталитарното ни минало, като съберем всички документи на едно място", призова държавният глава.

След като бъдат архивирани в Централизирания архив, където вече се съхраняват над 2 милиона регистрационни картона, документите трябва да бъдат дигитализирани. "Длъжни сме да покажем истината за комунистическите тайни служби по най-достойния начин. Оптимист съм, че в рамките на тази година можем да затворим тази страница", каза още президентът Росен Плевнелиев.