ГЕРБ е готов да оттегли вота на недоверие (обновен)

Само ако управляващите оттеглят точката за избор на членове на Сметна палата

Ако управляващите оттеглят точката за избор на членове на Сметна палата, ГЕРБ е готов да оттегли вота на недоверие. Тъй като намерението на управляващите е утре като първа точка да бъдат избрани членовете на Сметната палата, упълномощена съм от комисията на ГЕРБ да участвам в председателския съвет при председателя Миков и да поставя условие, ако те оттеглят точката за избор на членове на Сметна палата, ГЕРБ сме готови да оттеглим вота на недоверие, който е успешен и да не губим време на данъкоплатеца с безсмислени пледоарии. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цецка Цачева на извънредна пресконференция.

„След изявлението, че кабинета "Орешарски" подава оставка ние от ГЕРБ считаме, че внесения от нас вот на недоверие във финансовата политика на правителството е успешен, поради което дебатите по него стават безпредметни в Народно събрание, което е делигитимирано и няма как да има обществена подкрепа. То трябва да спре по най-бързия начин да приема каквито и да било други актове”, каза още Цецка Цачева.

Ще настояваме на референдум, предложен от президента и с оглед подписите - над 500 000 български граждани, които поискаха задължително гласуване, да се отговори на този въпрос, мажоритарен вот и електронно гласуване. Ще настояваме докрай, че ГЕРБ е категорично „за” задължителното гласуване и ще настояваме парламентът да приеме такова решение, за да може референдумът да се произведе едновременно с предсрочните избори, подчерта Цачева.

„Кога ще бъдат предсрочните избори – след като президентът насрочи КСНС за идния вторник зависи от това как политическите сили, участващи в Консултативния съвет и президента, ще решат изхода от дълбоката политическа криза, в която се намира държавата в момента”, допълни тя.

Попитана дали държавният глава е този, който има право да определи датата за изборите, Цачева коментира: „По Конституция в такава безпрецедентна политическа криза в каквато се намираме, инициативата е в държавния глава. Той реагира своевременно, свика Консултативния съвет за вторник. Там е мястото, където трябва да се даде отговор на въпросите, които вълнуват всички ни”, каза още Цецка Цачева.


Бих желала тази вечер г-н Орешарски да подаде оставка, за да не заседава утре Министерски съвет. Той няма утре за какво да заседава. Гражданите на България му иззеха инициативата и какъвто и дневен ред да вкара утре е безпрецедентно.

Сергей Станишев може да поставя капани само на собствената си партия така, както днес ги постави за пореден път в шах на пленума на БСП, ако това не е пленум на семейство Станишев. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цецка Цачева пред журналисти.

На въпрос за утрешното заседание на Министерски съвет, Цачева заяви: „Бих желала тази вечер г-н Орешарски да подаде оставка, за да не заседава утре Министерски съвет. Той няма утре за какво да заседава. Гражданите на България му иззеха инициативата и какъвто и дневен ред да вкара утре е безпрецедентно”.
„Освен датата на изборите, има много други спешни решения, които трябва да бъдат уточнени – най-вече съставът на служебния кабинет, който да подготви едни спокойни избори, а така също за времето, в което няма парламент да поеме управлението по начин, който да не продължава тази агония, на която сме свидетели всички днес”, каза още Цецка Цачева.