Румен Петков: „Южен поток“ е важен за България

"Не трябва да позволяваме към страната ни да бъде прилаган двоен стандарт и тя да бъде превръщана в заложник на външнополитически взаимоотношения"

Правителството допусна серия от грешки по отношение на „Южен поток“. Страната ни забави прекалено много преговорите за строежа на газопровода, а накрая прехвърли отговорността за неговото изграждане в ръцете на еврокомисар Йотингер, което е директен отказ от национален суверенитет. Неспособността на енергийния министър да управлява сектора е равностойна на държавно предателство. Това заяви пред журналисти в Плевен членът на инициативната група на АБВ Румен Петков. Според него кабинетът е напрвил всичко възможо да опорочи и процедурата по избор на изпълнител на „Южен поток“.

Тя бе отлагана два пъти, а после набързо обявена по Коледа, когато определени хора и фирми вече бяха сред одобрените за работа по проекта, чиято реализация бе ненужно и значително оскъпена, посочи Петков. Той възрази категорично срещу  решението на премиера Пламен Орешарски да обяви спиране на работата по строежа на газопровода, като заяви, че съоръжението е от изключително значение за България и ръководителите на страната ни не трябва да позволяват тя да бъде превръщана в  заложник на външнополитическата криза между ЕС, САЩ и Русия. „Нямаме никаква енергийна дипломация.

Предлагал съм многократно и на министър-председателя и на икономическия министър. Българският министър-председател трябваше да инициира форум на страните членки с участието на страните от бивша Югославия и в този формат да бъде поканен еврокомисаря Йотингер. Неспособноста, изолацията на министър-председателя, нежеланието на неговите колеги да общуват с него или неговата невъзможност да предизвика такъв форум, ни постави в това положение днес. Отказ от суверенитет.

Това е най-грозния пример в новата история на България, в която един министър казва от името на България „Ние няма да решаваме собствените си проблеми“ и предоставя решението в ръцете на Йотингер“, заяви Румен Петков.
Петков попита и какви решения и позиции са били обсъдени на тайната среща между висши фукционери на БСП и американскте сенатори, която предшестваше разговора на чуждестранните дипломати с премиера Пламен Орешарски. „Какво означава четирима висши функционери на БСП, Янаки Стоилов, Михаил Миков, Ангел Найденов, Кристиян Вигенин да обядват с тримата американски сенатори без да имат мандат от ръководството на партията. За това БСП е на такова положение, защото се водят преговори без мандат, зад гърба на обществото. Те трябва ясно да кажат какви ангажименти са поели.

Ами ако са поели ангажимент България да закупи ескадрила самолети, които са с изчерпан срок на годност? За които не се произвеждат резервни части? А ако са поели ангажимент за определена цена, без експертна оценка, за седми блок на АЕЦ „Козлодуй? Цена за един блок, която е близка до цената на двата блока.  А ако са поели ангажимент за държавна гаранция, без парламента да знае?“, попита той.
Румен Петков коментира и настояването на ГЕРБ и БСП за незабавни предсрочни избори, като посочи, че такава схема обслужва единствено партиите, които разчитат на контролиран и купен вот. “Тази реактивност в основните политически партии е много вредна за обществото и държавата. Тя ще има негативен ефект върху институционализма и политическото представителство. Избори веднага, вчера, обслужват само Сергей Станишев.

Огромната част от активните хора са в отпуска и на почивка, дори и в чужбина и практическа политическа кампания няма да се проведе. Това означава, че изборен резултат ще постигнат купувачите на гласове. Тези, за които кампанията няма значение. Тези, за които кампанията няма стойност. Това ще донесе ново отвращение у хората. Ще донесе нов отлив от гласуващи“, категоричен бе той. По думите му удачно време за провеждане на предсрочния вот е след средата на октомври или ноември месец.
Румен Петков коментира и развитието на съдебното дело, което води срещу вестник „Галерия“. Според него работата по случая е на етап, в който съда е разпоредил да бъде издирено лицето, което стои зад псевдонима Александър Симеонов, под чието име е издадена оклеветяващата го статия.  Пред съд, от МВР е предоставена информация, че такъв човек не е работил за вестника и сега проверката трябва да установи кой е получавал хонарарите от негово име, посочи  Петков.
В отовор на въпрос Румен Петков коментира и решението на седем депутати от КБ да подкрепят искането на „Атака„ за анулиране на декларацията, заклеймяваща „възродителния процес“. Според него това ще инициира поредото ненужно нагнетяване на етническото напрежение в страната, и то по тема, която е отдавна изяснена, и по която държавата има официална позиция. Друг негатив от това действие е втвърдяване на мисленето на определни етнически групи в България, които ще продължат да се изолират от политичкия живот, а това обслужва интересите на ДПС, посочи той.
По време на пресконференцията в Плевен, Румен Петков и представители на АБВ обявиха и офицалното присъединяване към Алтернатива за българско възраждане на структури и членове на БСП,  Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ (общинската структура на град Белене), партия „Български социалдемократи“ (структури от Червен бряг, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Искър и Никопол).