28 турски шофьори са отвлечени в Мосул

Според информации на турски медии шофьорите са взети за заложници

Двайсет и осем турски шофьори на тирове са били отвлечени в северния иракски град Мосул от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), съобщи турската информационна агенция Доган, цитирана от ДПА.
Те са били похитени, докато са превозвали дизел от южното турско пристанище Искендерун за Мосул.
Междувременно цялата иракска провинция Ниневия падна в ръцете на бунтовниците. За първи път те поемат контрола на цяла иракска провинция. Сега те се насочват към съседната провинция Салах ад Дин,
По-рано днес бунтовниците обявиха, че са поели напълно контрола върху Мосул, втори по големина в Ирак и главен град на Ниневия.
Стотици въоръжени мъже тази нощ са започнали нова офанзива срещу града, намиращ се на около 350 км от Багдад, и са успели да поемат контрола върху него след сражение с армията и полицията. Бунтовниците са окупирали първо сградата с офисите на губернатора, затворите и телевизиите, преди градът да падне изцяло в ръцете им. Полицейски пунктове са опожарени, а силите за сигурност са избягали, изоставяйки колите си. Мосул е известен като „столицата“ на Северен Ирак и е вторият по големина град в страната.
Той е и вторият град в Ирак, който попада изцяло под контрола на бунтовниците след Фалуджа в Западен Ирак, превзет през януари.
Бунтовниците контролират и част от град Рамади, близо до Фалуджа.
Падането на Мосул е тежък удар за централната власт в Ирак.