Европейският парламент да бъде по-разбираем за българските граждани

Евродепутатите постигнаха съгласие по теми отвъд политическия конюнктурен спор

На срещата на президента Росен Плевнелиев с българските евродепутати сe постигна съгласие по пакет от теми, които са отвъд политическия конюнктурен спор. Това каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ водачът на листата на ГЕРБ на изборите за Европейски парламент Томислав Дончев.

На проведената вчера среща с държавния глава бяха обсъдени приоритетите на представителите на петте партии в Европарламента. „На първо място, приоритет е достъпът на България до финансови ресурси и по тази точка нямаше спор“, каза Томислав Дончев. По думите му, консенсус между всички представители на България в Европейския парламент е имало и по темата за правата на българските граждани в България и, най-вече, в страните-членки на ЕС, и в държави, които не са членове, каквито са Македония и Сърбия.

Теми като членството в „Шенген“ и приемането на страната ни в Еврозоната също са срещнали одобрението на всички евродепутати. Томислав Дончев добави, че неговият личен приоритет като български евродепутат е Европейският парламент да бъде по-разбираем за българските граждани. Според него е факт, че малко от българите знаят какво се случва там. Втората голяма цел е свързана с единния цифров пазар, обясни Дончев и допълни, че това е голям неизползван потенциал на Европа.