Kой ще наследи Жозе Мануел Барозу, начело на Европейската комисия

Обсъждат кандидатурата на Жан-Клод Юнкер

Лидерите на Германия, Швеция, Великобритания и Холандия продължават срещата си на върха край Стокхолм. Въпреки че официално темата е икономическото възстановяване и създаването на нови работни места, четиримата обсъждат кой ще наследи Жозе Мануел Барозу начело на Европейската комисия, информира Нова телевизия.

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд покани в резиденцията си в Харпзунд премиерите на Великобритания - Дейвид Камерън, на Холандия – Марк Рюте, както и германския канцлер Ангела Меркел.

Тримата, с изключение на Меркел, са противници на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер, която бе издигната от спечелилата най-много гласове Европейска народна партия.

Позицията на германския канцлер по въпроса е малко по-нюансирана. Отначало Ангела Меркел подкрепи кандидата на ЕНП. Тя смята обаче, че е неприемливо отношението на онези, които искат да пренебрегнат мнението на Лондон.

Премиерът Дейвид Камерън заплаши, че ако бъде избран Юнкер, планираният за 2017 референдум за британското членството в ЕС може да бъде изтеглен по-рано.