Врачанско село на бунт в защита на 9-годишно дете

Майката на момиченцето е починала наскоро, а бащата, който не я е виждал от години, иска да я вземе

Врачанско село се вдигна в защита на 9-годишно дете – жителите на Пудрия събират подписка, за да остане малката Тереза при своите баба и дядо, които се грижат за нея.

Когато преди дни майката на момиченцето умира от неизлечима болест, бащата незабавно предявява претенции да вземе детето, въпреки че не го е виждал от години.

Час преди обяд полицейски автомобил спира пред къщата, в която Тереза живее.

Преди 3 години майката на Тереза се прибира с детето при родителите си, след като съпругът й ги гони. 36-годишната жена обаче, се разболява от рак и по-късно умира. Погребението съвпада с рождения ден на Тереза.

Два дни по-късно бащата предявява претенции към дъщеря си, въпреки че не я е виждал след раздялата. Един ден идва с полиция, за да я отведе. Той също е полицай, в момента живее с друга жена и чака дете.

„Искам аз да си полагам грижи за детето (...) пробвах да й се обаждам по телефона, но те не ми го даваха да й се обаждам”, разказа бащата Данаил Цветанов. Той няма развод с покойната си съпруга, не е бил допуснат и на погребението си. Пращал й дрехи. По пощата.
Тереза отказва да тръгне с баща си.

„Три години не си я дирил, а сега идваш да я вземеш”, възмущава се Мария, бабата на Тереза. Тя отрича да е спирала Данаил да се вижда с дъщеря си.

На несъстоялата се среща между баща и дъщеря присъстват социални работници и психолози.

„Той (бащата – б.р.) трябва да положи много усилия, за да си върне доверието на детето, защото на едно деветгодишно дете няма как да обясниш, че административната разпоредба е категорична и то трябва да тръгне с баща си, когото не е виждало доста отдавна”, коментира психологът от Центъра за обществена подкрепа – Враца Стоянчо Христов.

Междувременно, бащата си тръгва без Тереза, а съседите се заканват, че няма да го пуснат повече в селото. Те смятат, че целта на полицая е да вземе детските надбавки на детето. „Старите хора казват така: преди да поискаш нещо, помисли какво си дал. Той не е дал нищо!”, категоричен е съседът Пламен Витанов

И в училището, където учи Тереза, са на мнение, че законът не трябва да се прилага формално.

„И ние се притесняваме, защото не знаем къде ще попадне, не познаваме бащата, някога да е идвал, да се е интересувал за Тереза, никога, втора година детето е при нас, аз не познавам бащата”, посочва класният ръководител Ирена Ганкина.

В Пудрия организират подписка с настояване Тереза да остане при баба си и дядо си. Възрастта й не позволява самата тя да избира.

„Въпросът не е в това дали детето ще се върне при баща си, въпросът е кога. Трябваше да бъде избран, според мен, по-подходящ момент”, смята психологът.

Случаят ще се решава в съда.