Жена почина след ин витро процедура

28-годишното момиче си е отишло буквално за часове, предполага се, че е лекарска грешка

28-годишно момиче почина след ин витро процедура в медицински център в София. Близките са категорични, че това е лекарска грешка.

В събота Десислава отива в медицински център в София за обикновена ин витро манипулация. Влиза в кабинета в 8 ч., а в 14 ч. баща й Ангел получава обаждане от полицията, че дъщеря му е починала, предаде ТВ7.
Д-р Антон Баев разказва, че е направил пункция, която преминала добре, но след известно време състоянието й рязко се влошило. Оказана й е спешна помощ, но без резултат. Преди няколко месеца Деси дошла в клиниката за първи път. Оказало се, че не може да има деца и се решила да зачене ин витро. Направена й е операция. Близките й казаха, че тя е имала алергия към парацетамол. Имала и дихателни проблеми.
Д-р Баев обяснява, че тестовете, които се правят, са много общи. Стимулацията на организма, бременността и хормоните, които се дават на жените, провокират промени. Те натоварват организма и понякога може да се стигне до отключване на крайни състояния.
Деси е имала приятел, от когото е искала да има дете. Готвела се да замине при него в чужбина. Случаят е прецедент. Оказва се, че оплодената яйцеклетка на Деси още се пази в клиниката. Д-р Баев увери, че ще замрази ембрионите. По думите му бащата има правото да реши какво да прави с тях.
В България обаче сурогатното майчинство не е разрешено.
Близките на Деси са категорични, че в случая става дума за лекарска грешка и искат наказание за виновния. Погребението на младото момиче събра почти цялото село.