Вестниците във Вторник, 10 юни

Избори на 28 септември


"Стандарт"
Партиите се разбързаха с предсрочните избори за нов парламент. Почти сигурно те ще бъдат на 28 септември, неделя. За това настояват БСП и ГЕРБ макар и с различни мотиви.
Президентът Росен Плевнелиев също смята датата за удачна, твърдят от "Дондуков" 2. Другият вариант, който е обсъждан, е 5 октомври. Тогава обаче е мюсюлманският празник Курбан Байрям. Очаква се кабинетът да подаде оставка в следващите две седмици, което ще ускори курса към бързи избори. По-ранни дати обаче не са подходящи, защото през август хората са във ваканция, а преди края на септември са двата официални празника на 6 и 22.09, както и началото на учебната година. Окончателно датата ще бъде избрана след консултации на президента с партийните лидери.


БСП е в шок и от решението на Орешарски за "Южен поток"
"Сега"
БСП отново изпадна в шок - този път от решението на премиера Пламен Орешарски еднолично да спре проекта за газопровода "Южен поток" до изчистване на противоречията с ЕК. Решението бе обявено след срещата на премиера с трима сенатори от САЩ. Управляващата партия се оказа тотално неподготвена и вчера нейни представители даваха напълно противоречиви коментари - че нищо не е спряно или че премиерът се е объркал. След обяд казусът бе обсъден и от изпълнителното бюро на партията.


Закъсняваме с процедурата за удължаване живота на 5-и и 6-и блок
"Дума"
Удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва между 500 и 600 млн. евро. Тава заяви Станислав Антипов, зам. генерален директор на "Росенергоатом", предаде БГНЕС.
В структурите на "Росенергоатом", се намират изследователските организации, които навремето са се занимавали с проектирането на двата хилядника в "Козлодуй". По тази причина е напълно нормално българската страна да се обърне за консултации към "Росенергоатом" за възможната по-нататъшна работа на 5-и и 6-и блок, чийто лицензи изтичат съответно през 2017 и 2019 г.
Антипов отбеляза, че българите са закъснели със стартирането на процедурата за удължаване на живота на двата блока. В Русия тя би започнала най-малко 6 години преди крайния срок. В България процедурата е стартирала през 2012 г. и причините за това са по-скоро политически, а не технически.


Президентът върна за ново обсъждане разпоредби на Закона за МВР
"Труд"
Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи. Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците.
В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Президентът се надява приетите разпоредби да постигнат заявеното подобряване на правата на служителите в МВР, а не да останат пожелателни, в случай че не могат да бъдат финансово обезпечени, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.