Вирус в ОС Андроид изнудва потребители

Получава достъп до лични данни, криптира ги иска откуп от потребителите, за да получат отново достъп до снимки и файловете си

Нов зловреден софтуер, който атакува смартфони под операционната система Android, претърсва паметта им за файлове като снимки, текстови документи, музика и видео, а след това ги прави недостъпни за потребителите, като ги криптира.

След като свърши работата си, приложението, наречено Simplocker, иска „жертвите“ да си платят по 260 украински гривни, за да бъдат файловете им декриптирани, пише Vesti.bg. 

Засечено е, че то атакува телефони, използващи руски език, в района на Украйна. 

Експертите по киберсигурност смятат, че приложението, което всъщност се предоставя за „еротично“, може да атакува Източна Европа, но засега не особено разпространено. 

То не се предлага в официалния магазин за приложения на Android – Google Play Store.

От антивирусната компания ESET съветват засегнатите потребители да не плащат исканата цена, защото така биха стимулирали създателите му. Освен това няма достоверна информация дали плащането на „откупа“ действително води до декриптиране на файловете. 

Препоръките на специалистите са потребителите много добре да обмислят дали да променят настройките на телефона си и да позволят инсталирането на приложения извън Play Store. 

Освен това дори и в официалния магазин се появяват зловредни приложения – затова преди да инсталира каквото и да било, човек трябва да си помисли дали даденото приложение има достатъчно голям брой сваляния и дали негов разработчик е някое утвърдено име в бранша, или не.