Компютър измами тест, че е човек

Kомпютърна програма успя за първи път да премине успешно теста на Тюринг, т.е. да заблуди жури, че самата тя е човек

Събитието е считано за начало на нова ера в изследванията върху изкуствения интелект, но поставя и важни въпроси за киберпрестъпността, пише Vesti.bg.

Тестът, дали машина може да се определи като мислеща, е предложен от британския математик и логик Алън Тюринг. В своя статия от 1950 г., озаглавена „Изчислителни машини и разум“ той подчертава, че е трудно да се дефинира какво представлява мисленето като човешка дейност и още повече то да се отнесе към машините. 

Затова Тюринг предлага една машина да бъде определена като мислеща, ако може да заблуди 30% от едно жури, че комуникират с друг човек, а не с машина. Комуникацията става посредством текстови съобщения, които се разменят в продължение на пет минути. 

До момента обаче никой компютър не беше успявал да подведе нужния брой хора. Има все пак няколко други машини, създателите на които твърдят, че са минали успешно легендарния тест. „Разговорът“ с тях обаче не е бил свободен, а е воден по предварителен набор от теми. 

Ситуацията обаче се променя сега с украинския „младеж“ Юджин Густман, който всъщност не е 13-годишният ученик от Одеса,  за когото се представя, а компютърна програма, създадена от двама руски и един украински специалист през 2001 г. 

„Основната ни идея беше, че той не може да знае всичко. Възрастта му прави това съвсем правдоподобно“, казва Владимир Веселов, един от „бащите“ на Густман. „Отделихме много време на създаването на реалистичен герой“, добавя той.