Отиде си най-възрастният мъж на планетата

Най-важен за дълголетието все пак е начинът на живот, който водиш, изтъква рекордьорът

В Ню Йорк на 111-годишна възраст почина Александър Имич, вписан през април тази година в Книгата на рекордите на Гинес като най-възрастния мъж на планетата, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Александър Имич е роден в Полша на 4 февруари 1903 година. Химик е и е автор на книги по парапсихология.

Имич е специалист по окултните феномени. През 1939 година заедно със съпругата си бяга от нацистите в бившия СССР. Преминава през затворите на съветския ГУЛАГ, припомня Ройтерс. През 1951 година емигрира в САЩ.

Пред журналисти Имич твърди, че дължи дълголетието на добрите си гени. Неговият баща е доживял до 90-годишна възраст. "Най-важен за дълголетието все пак е начинът на живот, който водиш!", изтъква рекордьорът. Любимите храни на Имич са пилешкото месо, рибата и шоколадът. Обича спорта и се въздържа от прекомерната употреба на алкохол.

Имич не бе най-възрастният жител на планетата. По-възрастни отнего са над 60 жени, сред които най-старата е японката Мисао Окава. През март тя отпразнува 116-ия си рожден ден.

Сега титлата най-възрастен мъж в света ще получи 111-годишният японец Сакари Момои. Той е роден също през 1903 година, но само с един ден по-късно от Имич.